Головна Новини Суспільство події Кабмін розписав життя українців на час пандемії: є 3 сценарії
commentss НОВИНИ Всі новини

Кабмін розписав життя українців на час пандемії: є 3 сценарії

У Кабміні визначили 3 сценарії боротьби з коронавірусом – так звані «середньовіковий», карантинний та адаптований

29 травня 2020, 17:18 comments2042
Поділіться публікацією:

В уряді упевнені, що в умовах пандемії Україна проживатиме більше року і є лише три можливі варіанти дій у цій ситуації. Про це йдеться у Програмі стимулювання економіки для подолання наслідків епідемії COVID-19. Документ опубліковано на сайті Кабміну.

Кабмін розписав життя українців на час пандемії: є 3 сценарії

Так, першим варіант називається "Сценарій Середньовіччя" і передбачає створення групового імунітету за рахунок повного скасування карантину. У такому випадку відбудеться запуск економіки через зняття карантинних обмежень. Однак це може призвести до великої кількості інфікованих, тож чимало людей не зможуть долучитися до відновлення економіки. Крім того, в уряді звертають увагу на нинішній стан української медицини, тому зазначають, що  кількість смертей може бути критичною, а це призведе до нестабільності в країні. У документі зазначено, що за рахунок обмеження вразливих груп буде можливість скоротити смертність, але це не вирішить загальну ситуацію.

Другий варіант розвитку подій передбачає карантин до виявлення можливості лікування або вакцинації від COVID-19. Так, суттєво обмежена економіка означає мінімізацію кількості інфікованих та смертей, а продовження тотального карантину до моменту розробки вакцини чи ефективних методів лікування приведе до критичного падіння економіки, безробіття, важкої соціальної кризи. Йдеться про період у 12-18 місяців. Однак на фоні боротьби з COVID-19 та порятунку людей може бути спровокована більша кількість смертей внаслідок соціальних заворушень, втрати доходу, стресу, росту злочинності, зазначається у документі.

Третій сценарій пропонує одразу 3 "кити": адаптивний карантин, жорсткий контроль над COVID-19 та відновлення функціонування економіки.

"Уряд усвідомлює ризик альтернативних сценаріїв, тому попередніми рішеннями КМУ було здійснено перехід до адаптивної моделі карантину", — йдеться у повідомленні.

Такий варіанта вимагає достатнього числа тестувань і моніторинг ізольованих, що дозволяє контролювати поширення інфекції. При цьому наголошується, що адаптивний режим дає змогу підготувати медичну систему до піку кількості інфікованих, а також мінімізувати негативні наслідки від коронавірусу. Зазначається, що поступова оптимізація карантину сприятиме відновленню економіки та дозволить підвищити добробут населення.

Нагадаємо, експерти оцінили програму Кабміну зі стимулювання економіки, за допомоги якої Україна збирається справлятися з кризою після коронавірусу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини