Верховна Рада криміналізувала контрабанду і недостовірне декларування товарів

Відповідні зміни будуть внесені у кримінальне законодавство України

Відтепер за зниження вартості товарів, що купуються на "Alibaba" та "Aliexpress", українці можуть отримати карну відповідальність. Вчора, 13 липня, Верховна Рада України 255 голосами "за" прийняла за основу законопроект під №5420. Останній вносить зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо криміналізації контрабанди товарів та підакцизних товарів, а також їхнього недостовірного декларування, повідомили у новинному центрі Верховної Ради.

Основні положення проекту закону доповідав представник президента України у парламенті Руслан Стефанчук. За його словами, останній рік зменшилися надходження до держбюжету країни внаслідок контрабанди товарів та неправильного їх декларування. Це призводить до недобросовісної конкуренції в державі, та за словами Стефанчука негативно впливає на розвиток національної економіки. А відсутність кримінальної відповідальності за незаконний імпорт товарів через митницю та поза нею, недостовірне декларування вартості товарів, мовляв, робить популярними незаконні засоби та прийоми ведення бізнесу серед підприємців.

Також, закликали депутатів голосувати за криміналізацію контрабанди товарів і представники правоохоронних органів. В результаті за законопроектом №5420 будуть внесені зміни до законодавства держави "з метою встановлення кримінальної відповідальності за контрабанду товарів та підакцизних товарів, а також за недостовірне декларування товарів, що призвело або могло призвести до неправомірного зменшення чи звільнення від сплати митних платежів".

Контрабандисти у своїй діяльності вдаються до самих різноманітних прийомів. Так, за часів карантину, українець у водолазному костюмі переправляв до Румунії захисні маски підводним способом через річку Тиса.