“Укренерго” закупило бронежилети за завищеними цінами: скільки переплатили на закупівлі

На закупівлі переплатити понад 10 млн грн

У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі завершили досудове розслідування у справі мільйонних зловживань на бронежилетах. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію САП.

Йдеться про справу стосовно посадовця Національної енергетичної компанії “Укренерго” та його пособника, яких викрито на розтраті державних коштів.

“На сьогодні за дорученням прокурора детективами НАБУ відкрито матеріали стороні захисту для ознайомлення”, - повідомили у прокуратурі.

У ході досудового розслідування було встановлено, що на початку повномасштабного вторгнення РФ на територію України у березні 2022 року начальник департаменту НЕК “Укренерго” пролобіював закупівлю за кошти компанії бронежилетів за значно завищеними цінами.

Умисні дії, за даними САП, призвели до переплати підприємству-постачальнику понад 10 мільйонів гривень.

“26 червня 2024 року посадовцю “Укренерго” повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання службовим становищем, яке спричинило тяжкі наслідки). Пособнику інкриміновано ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України”, - повідомили у САП.

У прокуратурі зауважили, що пособник посадовця переховується від органу досудового розслідування. Зважаючи на це, про підозру їй повідомлено в порядку ст. 135, 278 КПК України.

У САП не повідомили назву компанії, яка постачала бронежилети, однак за даними сайту Prozorro, “Укренерго” у 2022 році провело щонайменше 5 тендерів на закупівлю бронежилетів на загальну суму 20 212 500 грн. Переможцем у всіх аукціонах було визначено Товариство з обмеженою відповідальністю "ТОП ТРЕЙДІНГ ЛАЙН" #43082920.

За даними Youcontrol компанія була зареєстрована у 2019 році, а кінцевими бенефіціарними власниками вказані Цимбалов Олексій Сергійович та Шатохін Денис Андрійович.

При цьому наголошуємо, що в САП не зазначено, чи ці закупівлі стосуються справи про розтрату бюджетних коштів.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про розкрадання на будівництві фортифікацій.