У заповідній зоні на Прикарпатті роками незаконно вирубували дерева: хто організував схему

Яких збитків завдано вирубкою дерев на Прикарпатті

На Прикарпатті посадовців державного підприємства “Кутське лісове господарство” організували схему та на території Національного природного парку “Гуцульщина” роками незаконно рубали деревину. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію Державного бюро розслідувань.

Досудове розслідування у справі працівники ДБР завершили, а обвинувальний акт направили до суду. Підозру зловмисникам оголосили у квітні цього року.

“Група, яку створив та очолив керівник підприємства, діяла з 2018 року, до її складу входили різні працівники лісового господарства. Протиправна діяльність впродовж кількох років завдала збитків екології на майже 250 млн грн”, - повідомили у ДБР.

Посадовці незаконно, не маючи жодних дозволів та відповідних погоджень, видавали документи, які дозволяли проводити рубки на ділянках, які вже понад 20 років не були в підпорядкуванні лісового господарства. Вони входили до складу Національного парку. Зрубану деревину зловмисники продавали, а отримані кошти - привласнювали.

У ході розслідування було встановлено, що у період з лютого по грудень 2022 року до складу групи входили крім керівника підприємства ще троє його найдосвідченіших підлеглих. Група у такому складі організувала незаконну рубку понад 1300 дерев різних порід. За висновками експертизи, екологічні збитки склали майже 3,4 млн грн.

Чотирьом учасникам злочинної групи повідомлено про підозру у зловживанні службовим становищем та у незаконній порубці та збуті дерев на території природно-заповідного фонду (ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 28 ч. 4 ст. 246 КК України).

“Для відшкодування завданих збитків подано цивільний позов та арештовано майно фігурантів: будинок, земельну ділянку та 2 автомобілі. За клопотанням ДБР суд обрав фігурантам запобіжні заходи – тримання під вартою та відсторонив від займаних посад. Розслідування триває, готуються підозри ще щодо двох груп осіб, які проводили незаконні рубки на природоохоронній території”, - уточнили у ДБР.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, скільки коштів розікрали на будівництві метро у Києві.