Схема на мільйони: ДБР завершило розслідування фейкового постачання продуктів військовим

Військові чиновники і постачальники привласнили 4,6 млн гривень, видаючи неіснуючі поставки за реальні

Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідування справи щодо масштабної схеми з фейковим постачанням продуктів для військових. Учасники змови зуміли привласнити 4,6 мільйона гривень, що були виділені Міністерством оборони України для забезпечення армії. П'ять осіб вже обвинувачуються у скоєнні кількох злочинів, зокрема підробленні документів та привласненні бюджетних коштів.

Шахрайська схема з продуктами

Працівники ДБР завершили досудове розслідування щодо заступника командира військової частини, начальника їдальні, а також двох менеджерів та бухгалтера підприємства-постачальника. Вони організували фіктивне постачання продуктів, привласнивши 4,6 мільйона гривень, що мали піти на забезпечення військових.

Фіктивне постачання продуктів у 2023 році

Схема діяла з серпня по грудень 2023 року. Заступник командира військової частини разом із начальником їдальні підробили накладні на уявне постачання продуктів. На основі цих документів Міністерство оборони перерахувало гроші підприємству-постачальнику. Менеджери компанії легалізували отримані кошти і розподілили їх серед учасників схеми. Продукти, які нібито були поставлені, фіктивно списували на армійські раціони.

Обвинувачення та покарання

П'ять осіб обвинувачуються у заволодінні чужим майном, підробці документів та легалізації злочинно одержаних коштів. Начальника їдальні також звинувачують у незаконному зберіганні зброї, оскільки під час обшуку у нього вдома було виявлено боєприпаси та вибухові речовини. Злочинці можуть отримати до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нагадаємо, працівники ДБР викрили керівницю Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи та її сина на незаконному збагачені. Під час обшуків у них знайшли лише готівкою майже 6 мільйонів доларів США у різних валютах. Син посадовці обіймає керівну посаду у головному управлінні Пенсійного фонду України у Хмельницькій області. Правоохоронці у межах розпочатого кримінального провадження щодо незаконного оформлення інвалідності чоловікам, які намагаються уникнути військової служби, провели низку обшуків у службових кабінетах та за місцем проживання посадовців.