Що відомо про арешт засновника Telegram Павла Дурова

У Франції затримали Павла Дурова. Йому загрожує 20 років в'язниці через розслідування різних злочинів, пов'язаних з використанням Telegram.

24 серпня засновника Telegram Павла Дурова затримали в аеропорту Ле-Бурже в Парижі. Процес затримання був ініційований Повітряно-транспортною жандармерією Франції, оскільки Дуров перебував у розшуку в цій країні. Портал "Коментарі" зібрав усе, що відомо про арешт Дурова у Франції.

39-річний Павло Дуров прилетів до столиці Франції з Азербайджану на приватному літаку. На борту літака з бізнесменом перебувала його охорона та жінка, ім'я якої не розголошується. Після затримання, Дурова помістили в слідчий ізолятор. Французькі правоохоронні органи пояснюють таке рішення, тим, що взяття під варту Дурова є запобіжним заходом, адже бізнесмен може втекти з країни завдяки своїм фінансовим можливостям.

У Франції причиною затримання Дурова називають його відмову від співпраці при розслідуванні різних злочинів, пов'язаних з використанням Telegram: торгівля наркотиками, сексуалізоване насильство над дітьми та шахрайство через відсутність модерації на платформі. Йому може загрожувати до 20 років в'язниці.

ЗМІ вважають, що затримання Дурова призвело до міжнародного резонансу та тиску на інші крани Європи, щоб посилити регулювання Telegram у контексті боротьби зі злочинністю та тероризмом.

На арешт Дурова у Франції відреагувало російське посольство, яке заявило, що "у курсі" ситуації та зʼясовує всі обставини.

Цікаво, що правоохоронні органи Франці зазначили, що Дуров був проінформований про свій статус persona non grata та уникав поїздок до країн ЄС. Павло Дуров громадянин щонайменше чотирьох країн. У Дурова є французьке громадянство, яке він отримав 2021 року. Таким чином, бізнесмена можуть судити у Франції та відмовити в екстрадицію до іншої країни.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Дуров зробив несподіване зізнання про понад сто своїх дітей.

Також "Коментарі" писали про те, що в Кремлі звернулись до Дурова щодо роботи Telegram.