СБУ затримала зрадника, що коригував удари по захисниках Харківщини

Агент РФ передавав дані про позиції ЗСУ куратору з ГРУ РФ

Служба безпеки України в Харкові затримала агента російської воєнної розвідки, який коригував ракетно-бомбові удари по місту та прилеглих районах. Його основною метою були тимчасові бази українських військових, задіяних у бойових діях на Харківському напрямку. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Зловмисник, 42-річний мешканець обласного центру, був завербований російською спецслужбою через свої прокремлівські публікації в Телеграм-каналах. Агент передавав дані про позиції Сил оборони за допомогою гугл-карт та месенджера. Він регулярно здійснював обходи в місті, фіксуючи координати оборонців та передаючи їх куратору з ГРУ РФ.

Завдяки оперативній роботі СБУ вдалося викрити агента на ранній стадії його діяльності, що допомогло запобігти подальшим ударам. Його затримали вдома, вилучивши мобільний телефон, яким він користувався для збору інформації та комунікації з російськими спецслужбами.

На підставі зібраних доказів йому пред'явлено підозру у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України). Суд обрав запобіжний захід – тримання під вартою без можливості внесення застави. Зловмиснику загрожує довічне ув'язнення з конфіскацією майна.

Нагадаємо, Служба безпеки України затримала у Києві агента воєнної розвідки РФ, більш відомої як ГРУ. Зловмисник коригував ракетно-дронові удари по місту та вчиняв підпали на об’єктах Укрзалізниці.

Крім того, Департамент внутрішньої безпеки Нацполіції оголосив підозри 11 мешканцям Запорізької області у колабораційній діяльності. Оперативники зібрали докази, що вказують на їхню співпрацю з окупаційною владою у тимчасово захопленому Мелітополі.