СБУ викрила мережу диверсантів в Одеській області

На Одещині затримано чотирьох поплічників РФ, які підпалювали військові авто

Служба безпеки України спільно з Національною поліцією затримали ще чотирьох осіб, які виконували замовні підпали на Одещині на користь російських спецслужб. Їхніми мішенями були військові мікроавтобуси та позашляховики Сил оборони.

Серед затриманих – двоє жителів Одеси, один переселенець з Луганщини та мешканець Ізмаїльського району. Зазначається, що троє з них – неповнолітні. Підпалювачі вступили у контакт із представниками РФ через Telegram, де шукали "швидкий заробіток".

Фігуранти обирали об’єкти для підпалу, після чого узгоджували свої дії з російськими кураторами. Зловмисники знімали акти підпалів на відео та надсилали звіти замовникам, але обіцяні гроші так і не отримали.

У результаті їхньої діяльності було знищено шість військових автомобілів. Проте, завдяки оперативним діям СБУ, всі виконавці підпалів були затримані "на гарячому". Під час обшуків у них вилучили докази, зокрема мобільні телефони з відеозаписами підпалів.

Слідчі повідомили підозрюваним про вчинення злочинів за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності ЗСУ в особливий період);

  • ч. 2 ст. 194 (умисне пошкодження майна шляхом підпалу).

Затриманим загрожує від 8 до 10 років ув’язнення. Операція була проведена СБУ в Одеській області за підтримки Одеської обласної прокуратури.

Нагадаємо, Служба безпеки України затримала у Києві агента воєнної розвідки РФ, більш відомої як ГРУ. Зловмисник коригував ракетно-дронові удари по місту та вчиняв підпали на об’єктах Укрзалізниці.

Крім того, Департамент внутрішньої безпеки Нацполіції оголосив підозри 11 мешканцям Запорізької області у колабораційній діяльності. Оперативники зібрали докази, що вказують на їхню співпрацю з окупаційною владою у тимчасово захопленому Мелітополі.