СБУ та Нацполіція викрили шість нових схем ухилення від мобілізації

Серед фігурантів — лікар з російським паспортом і бойовою гранатою

Служба безпеки України спільно з Національною поліцією ліквідували ще шість схем, які дозволяли чоловікам призивного віку ухилятися від мобілізації та нелегально виїжджати за кордон. У ході операцій, проведених у Закарпатській, Львівській та Черкаській областях, було затримано кілька організаторів цих оборудок, серед яких лікарі, що зловживали своїм службовим становищем.

Завдяки комплексним заходам СБУ та Нацполіції було виявлено і ліквідовано шість схем ухилення від мобілізації. Ці злочинні угруповання, що діяли в Закарпатті, Львові та Черкащині, забезпечували військовозобов’язаним можливість уникнути призову, використовуючи підроблені медичні документи та сприяючи нелегальному виїзду за кордон.

За даними слідства, лікарі-посадовці військово-лікарських комісій (ВЛК) та лікарсько-консультативних комісій (ЛКК) брали гроші за надання фальшивих довідок про непридатність до служби. Вартість їхніх "послуг" коливалася від 2 до 10 тисяч доларів США залежно від терміновості виїзду.

Львівщина:

На Львівщині затримано завідувачку відділення обласної психіатричної лікарні, яка продавала фальшиві меддовідки про непридатність до служби. Вона була затримана під час передачі чергового хабаря, а у її спільника, лікаря-психіатра, виявили російський паспорт і бойову гранату Ф-1. Також викрито очільницю відділення місцевої лікарні і заступника керівника військового медцентру, які підробляли діагнози для ухилянтів.

Черкащина:

На Черкащині підозру отримав лікар-психіатр, який брав хабарі за фіктивну постановку призовників на психологічний облік, що дозволяло їм уникнути мобілізації.

Закарпаття:

У Закарпатті затримано інспектора прикордонного загону, який пропонував ухилянтам маршрути для втечі до сусідніх країн, обминаючи пункти пропуску.

Затриманим особам висунуто обвинувачення за кількома статтями Кримінального кодексу України, зокрема за незаконне переправлення осіб через державний кордон і отримання неправомірної вигоди. Їм загрожує до 10 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Нагадаємо, працівники Державного бюро розслідувань у співпраці з Нацполіцією викрили та затримали державного інспектора Львівської митниці. Інспектор допомагав військовозобов'язаним ухилятися від мобілізації — продавав “білі квитки”.