Повернення земель: прокурори Закарпаття ініціюють 38 позовів на захист лісфонду

Прокуратура Закарпаття активно захищає лісові ресурси області

Закарпаття посідає перше місце в Україні за рівнем лісистості, оскільки понад половину його території займають ліси, що становить 687,9 тисячі гектарів. У зв'язку з цим прокурори регіону активно працюють над дотриманням законності в розпорядженні землями державного лісового фонду. Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора.

З початку 2024 року прокуратура ініціювала 38 судових позовів, спрямованих на повернення або вилучення з незаконного володіння 1656 гектарів земель лісового фонду. Це еквівалентно майже половині території Ужгорода.

На сьогодні вдалося повернути 7 гектарів. У рамках цієї роботи прокурори виявили численні порушення, пов'язані з незаконним розпорядженням землями лісогосподарського призначення на полонині Драгобрат, яка є найвищим гірськолижним курортом Українських Карпат. Попри унікальність цієї місцевості та існуючі заборони, місцева влада безпідставно передала землі в приватну власність фізичним особам для інших цілей.

У відповідь на ці порушення Тячівська окружна прокуратура подала 18 позовів у суд про повернення майже 9 гектарів земель лісового фонду на Драгобраті. На цей момент суди вже задовольнили 9 позовів на понад 4 гектари.

Інший успішний приклад роботи прокуратури стосується повернення земель лісфонду у Хустському районі. Тут Хустська окружна прокуратура встановила, що через неправомірні дії Міжгірської селищної ради з державної власності вибуло понад 1400 гектарів. Ці 63 земельні ділянки були безпідставно передані комунальному лісогосподарському підприємству під час інвентаризації.

Для повернення цих земель прокуратура звернулася до суду, і справа наразі перебуває на розгляді.

Збереження унікальних земель лісового фонду у державній власності та недопущення їх незаконної передачі залишаються пріоритетними завданнями прокурорів Закарпаття, тому робота в цьому напрямку продовжується.