Піротехніки ДСНС щодня виїжджають за викликами: яка небезпека чекає на українців прямо біля дому

Війни на території України залишають після себе тисячі вибухових "подарунків"

Майже 70 тис. вибухонебезпечних предметів виявили протягом року піротехніки ДСНС України, інформує пресслужба відомства.

Ці боєприпаси – сліди як минулої Другої світової війни, так і нагадування про нинішню війну на Донбасі та Луганщині.

4 жовтня фахівці мали пів сотні викликів, на яких зустрілись з більш ніж двома сотнями боєприпасів.

У Хмельницькій область піротехніки Аварійного-рятувального загону підірвали у спеціальному місці ручну гранату. Граната РГД-33 лежала у землі з часів Другої світової війни.

У смт Михайлівка на Запоріжжя прямо біля дому господар знайшов 80-річні боєприпаси. Він відразу викликав Службу порятунку. Піротехнічні підрозділи виявили цілий арсенал: протитанкові та протипіхотні міни, гранати, пристрої для підривання. Всього вибухонебезпечних предметів було 58 одиниць.

У лісах біля села Серебрія на Вінниччині піротехніків викликали до артилерійських снарядів 105 та 152 калібру, а також до мінометної міни. Оскільки перевезення було надто небезпечним, їх підірвали прямо на місці.

Дещо раніше фахівців ДСНС викликали в село Заволоки Чернівецької області. Там знайшли три артилерійські снаряди Другої світової війни. А у місті Хотин місцевий житель працював у полі й натрапив на снаряд Першої Світової війни. Піротехніки знешкодили і їх.

Всього протягом 2021 року фахівці ДСНС знищили майже 900 старих авіаційних бомб.

На Донеччині та Луганщині при розмінуванні звільнених територій знаходять свіжі боєприпаси. 4 жовтня підрозділи піротехніків на площі біля гектара виявили майже 60 вибухонебезпечних предметів – по одній міні на кожні 160 кв. м. Неподалік на площі 4 га біля Сєвєродонецька та Щастя вилучили більш різноманітний набір: 26 снарядів, 7 мін та 2 гранати.

ДСНС нагадує, що українцям потрібно бути обережними з невідомими предметами, які вони знаходять у себе на подвір'ї, чи в полі, чи у лісі:

не торкатись до цих предметів, не переміщувати їх;

нічим не накривати, не засипати;

не перевіряти, чи діють на них тепло, звук, світло;

не намагатись самостійно знешкодити.

Портал "Коментарі" раніше повідомляв про те, як ДСНС бореться із пожежами.