Підбурював до масових заворушень та захоплення держустанов: СБУ викрила львівського блогера

Про підозру оголосили львівському блогеру Остапу Стахіву

Львівському блогеру повідомили про нову підозру щодо вчинення злочинів. Раніше він отримав підозру за спроби захоплення державної влади в Україні. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію Служби безпеки України.

В СБУ зазначили, що за декілька місяців до початку повномасштабної війни фігурант підбурював людей влаштовувати масові заворушення та захоплювати держустанови під виглядом “руху антивакцинаторів”.

“Перебуваючи у статусі обвинуваченого під час повномасштабного вторгнення, фігурант продовжив антиукраїнську діяльність. Через свої акаунти в соцмережах “блогер” розповсюджував деструктивний контент”, - йдеться у повідомленні СБУ.

Підозрюваний серед іншого стверджував, що російську збройну агресію нібито спричинили “треті країни”, які “спровокували” Москву до повномасштабного вторгнення в Україну.

Під час одного зі своїх прямих ефірів у соцмережах фігурант публічно озвучив точну локацію розташування одного з підрозділів українських захисників, чим наразив їх на небезпеку.

До того ж він організував онлайн-курси “журналістики”, на яких, серед іншого, навчав своїх послідовників протидіяти мобілізації в Україні. Вартість навчання становила 7 тис. грн з одного слухача. Після завершення навчання фігурант обіцяв своїм клієнтам посвідчення журналіста міжнародного зразка. Однак натомість видавав фіктивні посвідчення місцевої газети, яка втратила акредитацію ще навесні цього року.

Під час обшуків за місцем проживання фігуранта виявлено мобільні телефони та інші речові докази злочинної діяльності.

Наразі зловмиснику повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану);

  • ч. 1 і ч. 2 ст. 190 (шахрайство).

В СБУ не повідомили ім'я та прізвище блогера, однак порталу “Коментарі” стало відомо, що йдеться про блогера Остапа Стахіва.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що на Закарпатті вимагали гроші з військових за службу у тилу.