П'ять років тюрми за крадіжку кабелю: в Україні вступив у дію новий закон

За пошкодження телекомунікаційних мереж порушникам додали обмеження волі

Україна посилює відповідальність за пошкодження телекомунікаційних мереж. Раніше відповідний закон схвалили депутати Верховної Ради, з середи, 3 червня, він вступив в дію.

Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту телекомунікаційних мереж" був опублікований у парламентському виданні "Голос України" напередодні.

Документ передбачає зміну статті 147 Кодексу адміністративних правопорушень, яка передбачає відповідальність за пошкодження телекомунікаційних мереж. Так, за порушення правил охорони телекомунікаційних мереж або їх пошкодження, а також технічних засобів або споруд зв'язку, що входять до складу мережі, загрожують штрафи для громадян у розмірі від 1700 до 3400 гривень і для посадових осіб - від 5100 до 6800 гривень.

Громадяни, які навмисне пошкоджують мережі, при якому стає неможливо надавати телеком послуги, можуть отримати покарання не лише у вигляді штрафу, розмір якого сягає 51 тис. грн, але й обмеження волі строком до 3 років. За повторне порушення зловмисник може відправитися за ґрати на 5 років.

Законом ради в Міністерстві цифровий трансформації, де відзначають важливість змін для національної безпеки.

Зазначимо, що за чотири роки, аж до 2019 в Україні зареєстровано понад 122 тис. руйнувань телекомунікаційних об'єктів.

Як повідомляв портал "Коментарі", раніше Міністерство внутрішніх справ України та Національна поліція ініціювали зміни до законодавства щодо посилення відповідальності за крадіжки автомобілів.