Махінації з вугіллям під час війни: АП ВАКС обрав запобіжні заходи високопосадовцям

Ексзаступник міністра енергетики та ексдиректор "Укрвугілля" підозрюються у зловживанні службовим становищем та завданні державі збитків на мільйони гривень

24 вересня 2024 року Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду (ВАКС) ухвалила рішення про запобіжний захід щодо колишнього заступника міністра енергетики та ексдиректора державного підприємства "Укрвугілля". Обох підозрюють у зловживаннях, які, на тлі енергетичної кризи через агресію РФ, завдали багатомільйонних збитків одній із найбільших енергогенеруючих компаній України. Про це повідомляє пресслужба САП.

Деталі справи

Розслідування стосується подій липня 2022 року, коли ринок вугілля в Україні був обмежений через воєнні дії. В умовах енергетичної кризи, з метою забезпечення опалювального сезону 2022/2023, уряд надав ДП "Укрвугілля" фінансову допомогу для закупівлі вугілля для державних енергокомпаній, зокрема "Центренерго". Проте, за даними слідства, ексзаступник міністра енергетики, у змові з бенефіціаром приватної компанії, схилили директора ДП "Укрвугілля" до продажу сировини приватній фірмі, яка мала борг у 50 млн грн перед підприємством.

"Укрвугілля" відправило майже 24 тисячі тонн вугілля приватній компанії, яка згодом перепродала його з прибутком у 20 млн грн. При цьому "Центренерго" недоотримало 12,5 тисяч тонн вугілля та було змушене купувати його восени 2022 року за значно вищою ціною, що призвело до переплати на суму близько 12 млн грн.


Рішення Апеляційної палати ВАКС

Апеляційний суд скасував попередні рішення ВАКС, якими відмовили в застосуванні запобіжних заходів, і частково задовольнив клопотання НАБУ та САП. Визнано, що підозри обґрунтовані, і суд ухвалив запобіжні заходи у вигляді особистих зобов'язань.

Крім того, підозрювані зобов’язані співпрацювати з НАБУ, САП та ВАКС, прибувати за першою вимогою та утримуватись від спілкування з іншими свідками та підозрюваними у цій справі. Термін виконання цих обов'язків – два місяці.

Нагадаємо, колишнього заступника міністра звинувачують за ч. 3 ст. 27 та ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України, а ексдиректора ДП "Укрвугілля" – за ч. 2 ст. 364 КК України.