Колишні співробітники СБУ організували тисячі кібератак на державні вебресурси: вирок суду

Організаторів кібератак на українські державні ресурси засудили

Солом'янський районний суд Києва, опираючись на матеріали Державного бюро розслідувань (ДБР) та Служби безпеки України (СБУ), виніс вирок двом колишнім співробітникам СБУ з Криму. Вони були визнані винними у державній зраді та несанкціонованому втручанні в електронні комунікаційні мережі. Про це повідомляє пресслужба ДБР.

Після окупації Криму російськими військами у 2014 році начальник одного з підрозділів Головного управління СБУ в АР Крим та його заступник зрадили присягу та приєдналися до російського ФСБ. У результаті їхньої діяльності було скоєно більш як 5 тисяч кібератак на вебресурси українських державних установ, міністерств та військових формувань.

Суд визнав їх винними за статтею 111 Кримінального кодексу України (державна зрада) та статтею 361 (несанкціоноване втручання в роботу інформаційних систем і мереж). Обом зловмисникам призначено покарання у вигляді 15 років позбавлення волі.


Нагадаємо, Служба безпеки України затримала у Києві агента воєнної розвідки РФ, більш відомої як ГРУ. Зловмисник коригував ракетно-дронові удари по місту та вчиняв підпали на об’єктах Укрзалізниці.

Крім того, Департамент внутрішньої безпеки Нацполіції оголосив підозри 11 мешканцям Запорізької області у колабораційній діяльності. Оперативники зібрали докази, що вказують на їхню співпрацю з окупаційною владою у тимчасово захопленому Мелітополі.