Хакери ФСБ, які здійснили понад 5 тис. кібератак на Україну, отримали заочні вироки

Колишні співробітники СБУ організували тисячі кібератак на державні вебресурси

За матеріалами Служби безпеки України та ДБР, до заочного тюремного ув’язнення засуджено двох учасників хакерського угруповання ФСБ під назвою "Armageddon". Ці зловмисники вчинили понад 5 тисяч кібератак на державні органи та об’єкти критичної інфраструктури України. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Найбільш серйозні атаки були спрямовані на електронні системи Міністерства закордонних справ та Міністерства економічного розвитку, з метою доступу до системи електронного документообігу та секретних даних урядових структур.

Розслідування встановило, що організаторами цих атак були двоє колишніх співробітників управління СБУ в АР Крим, які зрадили присягу у 2014 році та приєдналися до російської ФСБ після окупації півострова.

Український суд визнав їх винними за статтями про державну зраду (ч. 1 ст. 111) та несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерних систем (ч. 2 ст. 361) і засудив обох до 15 років позбавлення волі. Судовий процес відбувався за відсутності обвинувачених, і строк їх ув’язнення буде рахуватися з моменту фактичного затримання.

Нагадаємо, 23-річний мешканець Березівки намагався продати особисті дані 100 тисяч людей, але правоохоронці зупинили його незаконну діяльність. Матеріали справи вже передані до суду, і йому загрожує до п'яти років позбавлення волі.

Крім того, організація The Mozilla Foundation проаналізувала 11 чат-ботів зі штучним інтелектом, які під прикриттям романтики показують небезпечну реальність. Виявилось, що вони не заслуговують довіри та належать до найгіршої категорії продуктів щодо збереження конфіденційності.