ЄСПЛ підтвердив законність арешту Альперіна: чому це важливо для України

Рішення Європейського суду з прав людини щодо арешту та застави у справі Альперіна

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) виніс важливе рішення у справі Вадима Альперіна, якого називають "королем контрабанди". Суд підтвердив законність його арешту без рішення суду та високого розміру застави, встановленої Вищим антикорупційним судом (ВАКС). Це рішення ЄСПЛ має значний вплив на подальшу правозастосовчу практику в Україні. Про це повідомляє Центр протидії корупції України.

Скарга Альперіна та позиція ЄСПЛ

Альперін звернувся до ЄСПЛ із заявою, в якій стверджував, що його арешт був незаконним через відсутність судової ухвали. Також він вважав надмірною заставу в розмірі 70 млн грн, яку пізніше було частково стягнуто (35 млн грн). Проте, ЄСПЛ став на бік України та відхилив його скаргу.

  • Право НАБУ на затримання без судової ухвали: Суд підтвердив, що Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) мало право затримувати Альперіна без рішення слідчого судді, що відповідало чинному законодавству.

  • Обґрунтованість високої застави: ЄСПЛ визнав справедливим встановлення застави у 70 млн грн. Альперін вніс її через три дні після встановлення, що дозволило йому вийти на свободу.

Стягнення частини застави та змагальний процес

ЄСПЛ також підтримав рішення про стягнення половини застави, наголосивши, що це стало результатом змагального процесу. Альперін мав можливість представити свої аргументи, проте суди в Україні, зокрема Апеляційна палата ВАКС, детально вивчили справу і прийняли обґрунтоване рішення.

Значення рішення для України

Це рішення ЄСПЛ має стратегічне значення для української правової системи. Воно підтверджує право НАБУ і САП затримувати фігурантів топкорупційних справ без санкції суду та встановлювати високі застави. Такі прецеденти можуть стати важливими інструментами в боротьбі з корупцією в Україні.

Варто нагадати, що у жовтні минулого року перша інстанція ВАКС закрила справу Альперіна, скориставшись "правками Лозового". Проте Апеляційна палата ВАКС врятувала справу і відправила її на повторний розгляд.

Раніше “Коментарі” писали, що в уряді України поінформували про позбавлення громадянства України двох фігурантів списку санкцій РНБОУ, яких звинувачують в причетності до контрабанди. Йдеться про Вадима Альперіна (громадянство Ізраїлю) і Олександрі Ерімічуке.