ДБР викрило нові факти шахрайства на 30 мільйонів гривень в аграріїв

Учасники шахрайської схеми можуть потрапити за ґрати на 12 років

Працівники Державного бюро розслідувань (ДБР) спільно з Департаментом стратегічних розслідувань Нацполіції викрили нові епізоди шахрайства злочинної організації, яка обманом заволоділа коштами сільськогосподарських виробників. Зловмисники під приводом купівлі зернових та олійних культур привласнювали гроші аграріїв.

Незаконну діяльність угруповання було припинено в лютому минулого року, але слідство виявило додаткові факти заволодіння 30 мільйонами гривень у компаній з Хмельницької області. Раніше до суду було направлено обвинувальний акт щодо керівників і учасників цієї організації, яка привласнила понад 92 мільйони гривень у суб'єктів господарювання Львівщини, Полтавщини та Хмельниччини.

Під час розслідування було встановлено нових фігурантів та учасників злочинної схеми. Шахраї створювали підроблені документи, включаючи фальшиві паспорти, статутні документи підприємств, а також підробляли печатки державних установ і приватних нотаріусів. Для реалізації схеми вони залучали представників фіскальних та правоохоронних органів, які передавали конфіденційну інформацію.

Організатором злочинної групи був мешканець Дніпра, до складу угруповання також входили його родичі та знайомі. Їхня схема полягала у маніпуляціях з фіктивними рахунками, відкритими від імені сільськогосподарських підприємств. Вони видавали себе за представників реальних компаній, які купують агропродукцію, і перераховували кошти на підставні рахунки, після чого знімали гроші нібито для виплати заробітної плати.

Наразі п'ятьом учасникам групи, серед яких лідер та активні учасники, висунуто нові підозри. Також повідомлено про підозру чотирьом новим фігурантам, які виконували ролі підставних директорів.

Дії учасників кваліфіковано за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 255 (створення і керівництво злочинною організацією),

  • ч. 4 ст. 190 (шахрайство),

  • ч. 3 ст. 209 (легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом),

  • ч. 3, 4 ст. 358 (підробка документів, печаток, штампів),

  • ч. 3 ст. 362 (несанкціоноване копіювання інформації).

Санкції статей передбачають покарання до 12 років позбавлення волі.