Скільки людей вважають українську рідною, — опитування

В яких регіонах більше спілкуються державною

Під час опитування українців з'ясувалося, що 78% респондентів назвали рідною мовою українську, 18% – російську. За регіонами найбільше тих, хто вважає українську рідною - це мешканці Заходу та Центральної України, в південних областях таку відповідь надали 56%, в східних - 59%. Про це відомо з матеріалів опитування, яке провели Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та соціологічна служба Центру Разумкова влітку 2021 року.

Мовний закон

У західних та центральних регіонах українці висловилися за підтримку закону про мову в сфері обслуговування, а от в південних та східних областях думки розділилися. Загалом 55% респондентів все-таки згодні з нормами закону про мову, а 21% не підтримують зміни.

Серед показників, що вплинуло на такі відповіді - те, якою мовою спілкуються люди. Україномовні згодні на обслуговування рідною мовою (63%), серед російськомовних таких людей менше – 26%.

Також 59% опитаних громадян поділилися, що на їхню думку, в 2021 році стали більше обслуговувати українською, ніж раніше. Такі спостереження в 33%. Втім, 31% опитаних зазначили, що різниці не помітили. За територіальним принципом найбільше мовних змін помітили мешканці східних регіонів, 44% відзначили суттєве збільшення кількості вживання української. Мешканці Півдня говорять, що все залишилося як і раніше (41%).

Спілкування

Під час спілкування з іншими людьми лише 14% громадян починають переходити на мову співрозмовника, 41% не переходять, а ще 41% іноді переходять з української на російську, а іноді - ні.

Російськомовні говорять так само й вдома (95%). Україномовні говорять українскою й вдома (77%). Лише близько 20% тих, хто відповів, що для нього рідною є українська, розмовляє вдома російською. Найбільше тих, хто вдома спілкується російською, проживають на Сході та на Півдні. Скоріш за все використання мови в побуті українцями більше зумовлене історичними факторами.

Молодь та мешканці маленьких населених пунктів частіше говорили про те, що українська для них рідна. У великих містах населення розділилося - державну мову рідною вважають 55% й 40% назвали рідною російську. Така тенденція спостерігається в східних та південних областях. Молоді українці віком до 30 років говорять, що для них українська рідна (83%), й лише 74% громадян за 60 років назвали українську рідною.

Інтерв'ювання громадян проводили з 29 липня по 4 серпня в усіх областях. Теоретична похибка вибірки не більше 2,3%. Опитування профінансували з проекту МАТРА Посольства Королівства Нідерландів.

Як повідомляв портал "Коментарі", в одному з міст Бразилії визнали українську мову офіційною.