Головна Новини Суспільство мистецтво і культура Позиція глави Мінкульту про «неправильні ЗМІ»: як розвинути в українцях медіаграмотність
commentss НОВИНИ Всі новини

Позиція глави Мінкульту про «неправильні ЗМІ»: як розвинути в українцях медіаграмотність

Глава Міністерства культури Олександр Ткаченко вказав на маніпуляції і фейки в ЗМІ, експерти розповіли, наскільки доречно про це говорити представникам влади

24 червня 2020, 13:07 comments1406
Поділіться публікацією:

Новий керівник Міністерства культури України Олександр Ткаченко заявив, що його насторожують речі, пов'язані з малокультурною інформаційною діяльністю деяких ЗМІ. Мова, за його словами, про спотворення фактів, фейки, маніпулятивні речі. Експерти розповіли виданню "Коментарі", наскільки доречно про це говорити представникам влади, і як розвинути в українцях медіаграмотність.

Позиція глави Мінкульту про «неправильні ЗМІ»: як розвинути в українцях медіаграмотність

"Програма про викриття фейків в інтернеті була б теж дуже на часі"

На думку політичного консультанта, голови Центру політичних студій "Доктрина" Ярослава Божка, заяви Ткаченка відображають, в тому числі, загальну стратегію влади у спілкуванні з журналістами взагалі.

"Вона почалася ще з гучних заяв тепер вже екс-голови Офісу президента Андрія Богдана, – нагадує експерт. – Подібного роду ініціативи час від часу з'являються у вигляді, приміром, пропозицій заборонити журналістам вхід в кулуари парламенту. І вони почалися задовго до пандемії коронавірусу".

Ярослав Божко вважає, що такими підходами влада робить ставку на запуск механізмів самоцензури журналістів і медіасередовища.

"В той же час, – підкреслює політконсультант, – варто зазначити провальність всій стратегії. Адже ЗМІ в нашій країні, як правило, створюються і спонсоруються господарями найчастіше саме в політичних цілях. І згорнути з такого порядку їх не вдасться ніякими ініціативами влади".

Крім того, зазначає Ярослав Божко, телеканал 1+1, де раніше працював Ткаченко, став фігурантом гучних скандалів. А за поширення фейків його критикували навіть у Держдепі США. Питання чи понесе хтось відповідальність тут риторичне, упевнений експерт.

Що стосується підвищення рівня медіаосвіченості українців, то в першу чергу, за словами політконсультанта, це потрібно робити через розвиток зіткнення громадян з більш якісним контентом.

"Мова про великі майданчики, такі як загальнонаціональні телеканали, – пояснює Ярослав Божко. – Програма про викриття фейків в інтернеті була б теж дуже на часі".

"Не виключаю, що нам слід очікувати винесення на обговорення нового законопроекту про діяльність ЗМІ"

PR-експерт, політичний аналітик Олександр Солонько нагадує, що в Україні була спроба врегулювати суспільні відносини у сфері медіа при попередньому уряді.

"Можливо, зараз ми бачимо перевірку реакції і готовності протидіяти новим спробам такого законодавчого врегулювання, – говорить експерт. – Не виключаю, що нам слід очікувати винесення на обговорення нового законопроекту про діяльність ЗМІ".

На думку Олександра Солонька, в сьогоднішніх умовах медіаграмотність населення у багато чому залежить від самих медіа.

"Тут на них лягає велика суспільна відповідальність. На тих, хто готовий таку грамотність виховувати, – вважає PR-експерт. – Без їх зусиль у цьому напрямку домогтися підвищення цього показника буде вкрай складно".

Завдання, за словами Олександра Солонька, ускладнює особливість нинішніх медіавідносин у всьому світі.

"Мова йде про так звану постправду, коли об'єктивні факти втрачають свій вплив та поступаються негативній пропаганді та інтересам окремих людей, які намагаються "шліфувати" суспільну свідомість під власні інтереси", – пояснює аналітик.

"Інформаційна політика нинішньої влади викликає, м'яко кажучи, подив"

Стурбованість численними фейками та маніпуляціями в ЗМІ є цілком обґрунтованою, вважає політичний оглядач, експерт Українського інституту політики Руслан Бізяєв.

"Те, що ми спостерігаємо в останні роки практично у всіх країнах, називається створенням паралельної картини світу та управління суспільним створенням, – упевнений експерт УІП. – І в цьому помічені провідні світові ЗМІ, які раніше були прикладом для наслідування, повністю відповідаючи терміну "четверта влада". Можна згадати журналіста Spiegel, який подтасував факти щодо Сирії; скандали з сюжетами СNN, лихоманку британських ЗМІ; численні скандали зі звільненням журналістів і редакторів, які відмовлялися створювати паралельну реальність".

Що стосується стурбованості ситуацією представниками діючої української влади, то тут, за словами Руслана Бізяєва, головне "в результаті слідства не вийти на самих себе".

"Інформаційна політика нинішньої влади викликає, м'яко кажучи, подив, – підкреслює експерт. – Досить згадати вчорашній "дубово-сосновий скандал" (мова про записи, на якій лідер фракції "Слуга народу" Давид Арахамія і керівник однойменної партії Олександр Корнієнко обговорюють в Миколаєві зовнішність своєї колеги Ірини Аллахвердієвої – прим. ред.). Тому, виправдовуючись, "слуги" говорили про якийсь монтаж... Але як можна змонтувати прямий ефір?"

На думку Руслана Бізяєва, створення паралельної реальності призводить до плачевних результатів у реальності справжньої. В результаті погіршується стан справ у країні, якість роботи всіх гілок влади.

"Тому що в внаслідок інформаційних маніпуляцій до влади приходять люди, які не вміють працювати в реальності, – пояснює експерт. – Вони легко стають героями інформаційного простору. Але коли мова йде про рутинну потрібну роботу на результат, з'являються проблеми. І увагу суспільства намагаються відвести в сторону різного роду інформаційними технологіями, скандалами. От тільки проблем це не вирішує".

Мало прийняти відповідні закони, вважає Руслан Бізяєв: "У нас проблема не в наявності або відсутності законів, а їх наповненні конкретним змістом та в їх виконанні. Упевнений, що потрібно якісно змінити підхід до освіти. А саме зі школи вчити обробляти масив інформації та критично його осмислювати. Якщо весь гуманітарний блок нашої освіти за роки правління Порошенка зводився до тріади "Армія. Мова. Віра", то про яку якісну освіту, про яке критичне мислення ми можемо говорити?"

А нова влада, на думку експерта УІП, просто пливе за течією, не вникаючи у важливість гуманітарного блоку для розвитку сучасного суспільства.

Нагадаємо, "Коментарі" провели опитування і з'ясували, що українські журналісти не прагнуть захищати свої права. Читайте детальніше про підсумки опитування "Коментарів" за посиланням.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення


Новини