Парламент Молдови офіційно скасував молдовську мову

Уряд Молдови прийняв законопроєкт про зміну назви для державної мови і таким рішенням скасував молдовську мову.

В Парламенті Молдови пройшло друге читання законопроєкту, який скасовує поняття "молдовської мови". Депутати всього за дві хвилини більшістю рішень проголосували за зміни, які передбачають використання поняття "румунська мова" замість "молдовська", або "рідна" мова у всіх законах країни. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання "Європейська правда".

На початку березня керівна партія PAS ініціювала законопроєкт про зміну назви "молдовська мова" на "румунська мова" в державних документах. Тоді ж він пройшов перше читання, а 16 березня парламент Молдови 58 голосами депутатів прийняв законопроєкт у другому читані.

Після прийняття рішення, члени провладної партії PAS, яка підтримує європейський курс розвитку країни радісно плескали та вигукували "Браво!". В той час комуністичні та соціалістичні депутати висловлювали не підтримку такого рішення, прийшовши з плакатами у залу парламенту. Таким чином державною мовою Молдови стане румунська.

Нагадаймо, що згідно з декларацією про незалежність Молдови від 1991 року було передбачено використовувати термін "румунська мова", як державна. Але у 1994 році проросійські сили внесли зміни до Конституції країни створивши термін "молдовська мова". Ще у 2013 році Конституційний суд Молдови дав юридичне право змінити назву державної мови, адже Декларація про незалежність має більшу юридичну силу ніж Конституція країни.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про те, скільки українців підтримує рішення викладання російської мови у школах.

Також "Коментарі" писали, що у Молдові розкрили плани Кремля по підкоренню держави та озвучили кінцеву дату.