П'ять несподівано важливих прикмет на Старий Новий рік

Традиції святкування Старого Нового року склалися ще давно

В Україні з 13 на 14 січня відзначають Старий Новий рік (за "старим стилем") і хоч він проходить більш скромно, це свято встигло обрости народними традиціями та прикметами, яких варто дотримуватися. Що важливо знати?

На Старий Новий рік не можна проганяти щедрувальників. У народі вірили, що вони приносили в дім благословення і те, що вони бажали господарям, має здійснитися. Як правило, щедрувальникам в знак подяки давали солодощі та їжу, а ось гроші ні, щоб не втратити фінансового добробуту.

Крім того, в це свято не можна в розмовах згадувати число 13, щоб відлякати від себе невдачі та не накликати нечисті сили.

З особливою обережністю на Старий Новий рік потрібно ставитися до грошей: постарайтеся нікому не давати кошти в борг, та й самому не просити, інакше вас весь рік будуть супроводжувати фінансові невдачі.

Не можна напередодні Старого Нового року та під час свята виносити сміття - вважається, що таким чином ви власноруч "викидаєте" щастя з дому.

Крім того, згідно з народним повір'ям, у це свято можна було дізнатися про найближчу погоду. Наприклад, якщо на Старий Новий рік вітер дме з півдня, літо може бути жарким і посушливим. Якщо ж небо цієї ночі буде зоряним, значить, можна очікувати багатий урожай ягід; а якщо буде іній - це віщує хороший врожай меду.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що наше життя супроводжує безліч звичайних речей, на які ми не звертаємо уваги. Але наші предки вірили в певні знаки, які могли попередити про якусь невдачу або, навпаки, про гарну новину. Про які народні прикмети варто знати?