Дні народження двох видатних митців святкуватимемо на державному рівні

Кабмін схвалив відповідне рішення

За словами міністра культури Олександра Ткаченка, з нагоди двох ювілеїв видатних культурних діячів України уряд схвалив пам'ятні заходи. Про це він написав в Telegram.

Мова йде про прізвища, які мають знати всі українці - Богдана Ступку та Назарія Яремчука, які зробили значний внесок в розвиток української культури та увійшли в історію сучасної України.

Кабінет міністрів схвалив на засіданні 28 жовтня рішення про відзначення днів народжень цих видатних українців на державному рівні. Також затверджено які заходи проводитимуться в ці дні.

До дня 80-річчя Богдана Ступки, яке минуло в серпні, буде проведено Міжнародний мистецький фестиваль "КОД СТУПКИ". Також планується показати фільми, де знімався актор кіно та театру на території держави й в інших країнах. У Львові буде створено дошку-горельєф на будинку, де він мешкав. Там же організують квартиру-музей Богдана Ступки. В столиці хочуть назвати в його честь сквер.

Нагадаємо, Богдан Ступка отримав Національну премію імені Тараса Шевченка та звання Героя України.

30 листопада буде 70-та річниця з дня народження естрадного співака, Народного артиста України Назарія Яремчука. Серед заходів, які заплановано на цю дату - фестиваль-конкурс української пісні "Стожари". Фестиваль має відбутися в Чернівцях. У Вижниці пройде фестиваль української естрадної пісні "Пісня буде поміж нас" імені Назарія Яремчука.

В області, де він народився буде створено премію імені Яремчука для талановитих людей. В Чернівцях Укрпошта випустить ювілейну поштову марку. На пам'ять про співака знімуть біографічний фільм, у 2022 році буде видано музичний альбом з піснями, які виконав Яремчук. Такий план заходів, які схвалив уряд. Як вони будуть проводитися з огляду на ситуацію з епідемією, міністр не уточнив.

Також відомо, що для святкування 70-річчя з дня народження Назарія Яремчука з бюджету області виділять 118,5 тисяч гривень. На святкування 80-річчя за дня народження Богдана Ступки виділять 2 млн гривень з державного бюджету.

Як повідомляв портал "Коментарі", Нацбанк вводить в обіг монету "Хотинська битва". Монета номіналом в п'ять гривень викарбувана з нейзильбера (сплаву міді, нікелю та цинку). Тираж монет — 35 тисяч штук.