Буде що нюхати: в Інтернеті створять енциклопедію запахів

Автори проекту шукають рецепти ароматів старої Європи

Європейські вчені заявили про масштабний проект у сфері парфумерії. Ентузіасти вирішили відтворити запахи старої Європи та об'єднати відомі людському носу аромати в одну енциклопедію. Проект, який отримав назву Odeuropa, планують запустити вже з початку наступного року. На його реалізацію організатори мають намір витратити 2,8 млн євро. Учасники проекту хочуть не тільки "воскресити" запахи, але і показати, як їх значення змінювалося з часом.

Цілих три роки вчені будуть шукати та вивчати відомості про запахи старої Європи. Спочатку дослідники створять алгоритм для перегляду історичних текстів на семи європейських мовах. Він буде обчислювати описи запахів в текстах, а також контексти, в яких це опис застосовується. Основну інформацію планують отримувати з медичних журналів. Знайдені аромати вчені відтворять разом з парфумерами. Автори проекту сподіваються, що їхня праця приверне увагу музеїв усього світу, адже понюхати, чим пахли в середньовічній Франції, багатьом здасться цікавим.

Як повідомляв портал "Коментарі", представники компанії Flaming Crap вирішили увічнити 2020 рік і створили свічку з його ароматом. Автори ідеї розповіли, що свічка повинна нагадувати людям про приємні моменти, які відбулися з ними за ці 365 днів. Продукт складається з декількох шарів з різними запахами: бананового хліба, санітайзеру, деревного мускусу і дешевого лосьйону після гоління. До речі, перший аромат покликаний нагадувати про те, що багато людей полюбили домашню випічку і стали більше часу приділяти кулінарії.