Головна Новини Суспільство події Захоплення заручників в Україні: найгучніші випадки
commentss НОВИНИ Всі новини

Захоплення заручників в Україні: найгучніші випадки

«Коментарі» зібрали найбільш резонансні випадки захоплення заручників в історії незалежної України і розповіли, чим усе в підсумку закінчується як для злочинців, так і для тих, хто опинився в заручниках

21 липня 2020, 20:09 comments2574
Поділіться публікацією:

Вівторок, 21 липня, виявився дуже насиченим для України. В поліцію одне за одним надходили повідомлення про мінування в різних містах країни. Але однією з найбільш резонансних подій дня стало захоплення у заручники пасажирів автобуса в Луцьку.

Захоплення заручників в Україні: найгучніші випадки

У Мережі з'явилася онлайн-трансляція з місця захоплення маршрутки з 20 пасажирами, яких терорист прикував до крісел. Відомо, що у можливого ексвійськового при собі цілий арсенал зброї: гранати, автомати і багато іншого. На місце стягнули БТРи і силовиків, Театральна площа перекрита.

Це далеко не єдиний випадок, коли людей захоплювали в заручники. Перший в історії незалежної України випадок був у 1994 році, тоді все закінчилося відносно добре. Але були і випадки, коли не обійшлося без жертв.

Перший теракт і захоплення дітей у заручники в 1994 році

Перший теракт і захоплення заручників в історії незалежної України стався 3 лютого 1994 року. Тоді забійник шахти "Дуванна" (в місті Суходільськ Луганської області) 34-річний Ігор Чічкін захопив у заручники двох дітей і жінку, і намагався полетіти в США з аеропорту Ростова-на-Дону.

Терорист прийшов у дитячий садок "Теремок" міста Суходільськ з трьома кілограмами тротилу, закріпленими на грудях під одягом. Він взяв в заручники співробітників і дітей 3-4 років.

Чічкін сам попросив виховательку подзвонити в поліцію і зажадав, щоб йому надали літак до Лондона та 500 тис. дол. Але пізніше він вирішив летіти до США і став вимагати мільйон доларів. Через те, що найближчий аеропорт знаходився у Ростові-на-Дону, чоловіка вдалося переконати летіти звідти. Після прибуття поліції він відпустив більшість заручників, залишивши з собою виховательку і двох дітей, з якими вирішив їхати на автомобілі швидкої допомоги в Росію.

Терористові із заручниками тоді дозволили дістатися до аеропорту в Ростові-на-Дону, де його і знешкодили. Заручників звільнили, з Ігоря Чічкіна зняли вибухівку, визнали неосудним і відправили у психіатричну лікарню з діагнозом "шизофренія". Тоді обійшлося без постраждалих.

Захоплення суддів в заручники в Одесі

Одне з останніх захоплень заручників в Україні відбулося 28 лютого нинішнього року в Одесі. Тоді в Приморському районному суді обвинувачений у вбивстві В'ячеслав Гарькавий взяв в заручники суддів.

Гарькавого доставили з СІЗО. Коли його відправили в приміщення для підсудних, він дістав гранату, вийняв чеку і заявив, що підірве себе. На той момент з ним у приміщенні перебували судді Віктор Іванов та В'ячеслав Бондар, а також старший конвоїр.

Злочинця вдалося знешкодити, а граната виявилася муляжем. Гарькавого також відправили до психологів через його нестійкий психічний стан.

Захоплення заручників в Одеському банку

Ще одна пригода із захопленням заручників в Одесі відбулася 7 липня 2019 року. Тоді чоловік взяв у заручники двох співробітниць фінансової установи. Він вимагав за них викуп у два мільйони доларів і вертоліт. Чоловіка затримали під час спецоперації, а дівчат звільнили та відправили в лікарню.

Пізніше стало відомо, що зловмисникові було 25 років. Подію кваліфікували за двома статтями Кримінального кодексу України: 2 ч. ст. 147 (захоплення заручників) та ч. 3 ст. 187 (розбій).

Захоплення заручників у столичній маршрутці

У Києві, 28 вересня 2018 року троє невідомих захопили маршрутку з пасажирами. Чоловіки були озброєні пістолетами та ножами. Вони стали конфліктувати з пасажирами маршрутки, почали їм погрожувати. Чоловіки побили двох жінок. Також озброєні люди заборонили водієві маршрутки відкривати двері салону.

Поліції вдалося забрати зброю і затримати чоловіків біля станції метро "Видубичі", їх відправили у відділення поліції. А постраждалих відправили в лікарню.

Захоплення відділення "Укрпошти" у Харкові

30 грудня 2017 року в Харкові на вулиці Шевченка біля ТЦ "Росток" невідомий захопив відділення "Укрпошти" і узяв у заручники відвідувачів відділення. В поліції повідомляли, що у будівлі було 11 чоловік, серед яких були двоє дітей.

Чоловік заявляв, що на ньому причеплена вибухівка, яку він готовий застосувати. До вечора того ж дня всіх заручників вдалося звільнити, поліція затримала порушника. Тоді ніхто не постраждав. За фактом подій у Харкові відкрито кримінальне провадження.

Захоплення психлікарні у Львові

У 2017 році відбулося ще одне захоплення заручників. Тоді співробітникам правоохоронних органів довелося штурмувати палату в психлікарні, де озброєний склом пацієнт взяв у заручники інших хворих.

Чоловік закрився у відділенні з 76 іншими пацієнтами та погрожував їм. Повідомлялося, що він перебував у медичному закладі на лікуванні після того, як убив батька, якому завдав 72 ножових поранення.

Пацієнта вдалося затримати і відібрати у нього скло. Але до цього він встиг порізати десятьох інших пацієнтів, троє з яких були у важкому стані. Також постраждали 5 поліцейських.

Заручники та стрілянина під Харковом

Не всі історії із захопленням заручників в Україні закінчилися без жертв. 25 травня 2015 року в місті Люботин Харківської області 48-річний чоловік відкрив стрілянину по людях. Тоді загинули дві людини. Пізніше чоловік поїхав у сусіднє село, на автозаправці захопив у заручники двох людей і поїхав.

Антон Геращенко тоді поділився подробицями події. Так, повідомлялося, що 25 травня вранці судовий виконавець разом з дільничним і понятими приїхав описувати будинок за рішенням суду. Власник будинку був у стані крайнього збудження, відкрив стрілянину по судовому виконавцю і людям, які його супроводжували. Жертвами стрілка стали поняті та хтось з перехожих чи осіб, які супроводжували судового виконавця.

Для стрільця тоді все закінчилося трагічно. Після тривалих переговорів він так і не здався. Близько 20:30 його вбив снайпер. Ніхто із заручників не постраждав.

"Коментарі" писали, що Максим Поганий дав президенту України Володимиру Зеленському пів години, щоб той записав відеозвернення і опублікував його у себе в соцмережах.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини