Як зміниться авіасполучення між Україною та Білоруссю після скандального затримання Протасевича

Україна закриває свій авіапростір для білоруських літаків

З 26 травня 2021 року Україна припиняє авіасполучення з Білоруссю. Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у своєму Telegram-каналі.

Відповідне рішення було ухвалено сьогодні, 25 травня, на засіданні уряду.

"Щойно на позачерговому засіданні Уряд доручив Мінінфраструктури, Державіаслужбі та ДП "Украерорух" вжити необхідних заходів для припинення авіасполучення з Білоруссю", - зазначив урядовець.

Таким чином українським авіакомпаніям та літакам також заборонятиметься виконувати польоти в повітряному просторі Республіки Білорусь. Окрім цього, за словами політика, Держприкордонслужба отримала доручення припинити оформлення пасажирів, які прямують з Білорусі або в Білорусь у митних пунктах аеропортів.

Шмигаль підкреслив, що такі міри українського уряду були прийняті задля збереження безпеки пасажирів у зв'язку з порушенням Конвенції про міжнародну цивільну авіацію білоруською стороною.

Нагадаємо, що 24 травня уряд Литви провів екстрене засідання, на якому постановив заборонити прибуття та відправлення з країни усіх авіарейсів, що проходять над територією республіки Білорусь.

Таке рішення політики прийняли у зв'язку з тим, що 23 травня у Мінську було затримано засновника опозиційного Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича. Він перебував на борту літака Ryanair, що прямував за маршрутом Афіни — Вільнюс. Рейс приземлився в національному аеропорту Мінська після отримання повідомлення про мінування, яке не підтвердилося.

З цього приводу "Коментарі" дізналися в експертів, як розцінювати такі методи затримання неугодних Лукашенку та як можуть розвиватися події далі? Детальнішу інформацію ви можете отримати, переглянувши наш матеріал.