ВР вирішила покарати українців великими штрафами: відібрали можливість підготуватися до зими

ВР встановила великі штрафи, що не дозволить людям в селах самостійно підготуватися до зими

Верховна Рада Україна схвалила встановлення нових штрафів за заготівлю деревини та очерету. Такими діями нардепи відібрали в українців в селах можливість самостійно підготуватися до зими. Про це повідомляє портал “Коментарі” з посиланням на інформацію голови Спілки споживачів комунальних послуг України Олега Попенка.

Він зазначив, що відповідно до законопроєкту №9665, яким вводиться штраф на збір ягід та грибів, введено посилено покарання за ряд правопорушень, які мають пряме відношення до опалювального сезону.

За словами голови спілки, штрафи за незаконне вирубування, пошкодження лісових культур та молодняка тепер становлять від 3400 до 5500 грн, а для посадових осіб – від 5100 до 10200 грн. Також експерт зазначив, що відтепер каратиметься незаконна заготівля очерету – штраф за таке порушення становитиме від 34 до 85 тис. грн.

“Якщо раніше в селі можна було хоч якось підготуватися самостійно до зими, то зараз вже всьо, лавочка закрилася. Побори стануть ще більшими. І на фоні цього інформація, що у квітні 2024 року Державне бюро розслідувань повідомило про підозру в незаконній вирубці лісів на території Національного природного парку "Гуцульщина" порушники завдали державі збитків на 250 млн грн, заграла новими фарбами”, - написав Олег Попенко.

Зазначимо, що відповідно до законопроєкту, встановлена адміністративна відповідальність за незаконне перевезення, зберігання, збут дерев, чагарників або деревини, без документів, які підтверджують законність походження дерев, чагарників або деревини, або з такими документами, які підроблено, одержано незаконним шляхом або які містять завідомо неправдиві відомості.

Раніше портал “Коментарі” повідомляв, які штрафи встановили за несанкціонований збір грибів та ягід.