Прочитала в інтернеті: мати намагалася зробити клізму піврічній дитині термометром

Термометр опинився у кишківнику малечі

Вчора бригада екстреної медичної допомоги на Волині доправила із Каменя-Каширського маму із піврічною дитиною. Зі слів мами, у доньки закреп, тож вона намагалася зробити їй клізму за допомогою електронного термометра, змащеного олією — і він повністю опинився в товстому кишківнику дитини. Сказала, що таку пораду прочитала в інтернеті. Про це повідомляють у Волинському обласному медоб'єднанні захисту материнства і дитинства.

На рентгені було чітко видно термометр, також він пальпувався через живіт. "Дістати прилад було дуже непросто", — розповідає хірургиня та ендоскопістка лікарні Юлія Артишук.

"Зробили це ендоскопічно. Діяти треба було дуже обережно, щоб не травмувати немовляті анус та внутрішні органи. Самостійно градусник вийти не міг, натомість міг перфорувати кишківник або надалі спровокувати кишкову непрохідність".


При закрепі допомагати малюку можна і потрібно. Допоможе:

▪ викладання на животик;

▪ вправа "велосипед";

▪ поза "султанчик";

▪ легкий масажик животика за годинниковою стрілкою.

Якщо у дитини є проблеми із випорожненням, звертатися необхідно до сімейного лікаря, педіатра, гастроентеролога, які нададуть рекомендації або призначать препарати відповідно до віку дитини.

Лікарі наголошують, що поради з сумнівних інтернет-сторінок, поради некомпетентних подруг, родичів, знайомих можуть завдати важкої шкоди здоров'ю дитини!