Кожна четверта жінка була жертвою насильства з боку партнера

Аналіз показує, що 27% жінок віком від 15 до 49 років зазнали фізичного та/або сексуального насильства з боку інтимного партнера протягом свого життя.

За даними нового дослідження, понад чверть жінок віком до 50 років у всьому світі зазнали домашнього насильства з боку чоловіка-партнера. Про це повідомляється у медичному журналі The Lancet. Вчені Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) та інших установ проаналізували 366 досліджень, проведених між 2000 та 2018 роками, що містяться у Глобальній базі даних ВООЗ про поширеність насильства щодо жінок. Вони охоплюють 161 країну та два мільйони жінок та дівчат віком від 15 років та старших.

Аналіз показує, що 27% жінок віком від 15 до 49 років зазнали фізичного та/або сексуального насильства з боку інтимного партнера протягом свого життя. Справжня цифра, ймовірно, ще вища, оскільки жертви часто не бажають повідомляти про своїх кривдників, а дані зібрано в пандемію, під час якої рівень домашнього насильства зріс. Приблизно кожна сьома (13%) жінка сказала, що акт насильства відбувся протягом останнього року, що еквівалентно 492 мільйонам жінок у всьому світі.

Вважається, що дослідження є найбільшим аналізом насильства щодо жінок, які перебувають або були у відносинах сьогодні. Аналіз стосувався фізичного чи сексуального насильства та не охоплював психологічного та економічного.

Нагадаємо, домашнє насильство є одним із найбільш "замовчуваних" злочинів не тільки в Україні, а й у всьому світі. За інформацією "РБК-Україна", депутати Верховної Ради нарешті підтримали посилення адміністративної відповідальності за скоєння такого роду насильства або злочинів за ознаками статі. "За" документ під номером 3908-1 висловилися одразу 336 народних обранців. Згідно з новоприйнятим законопроєктом, до військовослужбовців, військовозобов'язаних, поліцейських та представників деяких інших правоохоронних організацій застосовуватимуться загальні вимоги при несенні відповідальності за скоєння домашнього насильства. При цьому позбутися громадських або виправних робіт, а також адмінарештом ці категорії людей не зможуть.