Головна Новини Суспільство події "Хто нам допоможе і врятує?": шахтарі "ЛНР" б'ють на сполох
commentss НОВИНИ Всі новини

"Хто нам допоможе і врятує?": шахтарі "ЛНР" б'ють на сполох

У ЗМІ повідомляють, що шахтарям у так званій «ЛНР» не виплачують зарплати, гірники почали протестувати

17 червня 2020, 19:15 comments1619
Поділіться публікацією:

Гірники на окупованій частині Луганщини обурені величезними заборгованостями із зарплати. Виплати на деяких шахтах припинилися з 2016 року. Про це повідомляє "Газета.Юа".

"Хто нам допоможе і врятує?": шахтарі "ЛНР" б'ють на сполох

Повідомляється, що протести тривають з середини 2019 року. І навіть у разі звільнення немає гарантії, що гірники отримають свої кровні. Більш того, створена схема, при якій їх взагалі не виплатять через реструктуризацію, стверджує видання.

"Масштабний грабіж добувної промисловості донецьких республік розпочався 2018 році, коли з'явився південноосетинський "Внешторгсервис" (ВТС), який отримав контроль за добувною та металургійною промисловістю", – йдеться в матеріалі.

За даними ЗМІ, ВТС був звільнений від усіх податків, крім податку на заробітну плату. Але невиплати шахтарям почалися відразу ж. Повідомляється, що до середині 2019-го у багатьох шахт закінчилися оборотні кошти, після чого і почалися перші акції протестів. Автор пише, що виплати поточних зарплат відновили, та й то частинами, але борги ВТС перед шахтами і підприємствами заморозили на два роки.

"Грошей у місцевої влади немає. Разові подачки в 10-15% від зарплати за якийсь місяць якогось року для людей проблеми не вирішують. Іншим шляхом, крім як страйком, вирішити проблему неможливо", — йдеться в статті.

Також повідомляється, що з початком епідемії коронавірусу за рішенням так званого "уряду" приступили до реорганізації. Розкрадання вирішили покласти на зарплатний фонд гірників, стверджується в матеріалі. За даними медіа, їхні розміри вражають: ВТС раніше визнав, що борг перед шахтарями становить близько 8 млрд рублів.

Крім того, автор пише, що в ЛНР закрито 23 неприбуткових шахти, і з виплатами там катастрофа – це призвело до самоорганізації шахтарів.

"Основна вимога – виплата зарплат не тільки за 2020-й, але і за попередні роки. Крім цього, звільнити заарештованих так званим МДБ товаришів і надати гарантії безпеки", – пишеться в статті.

Деякі вважають, що гроші від ВТС до кураторів в Кремлі просто не доходили, йдеться в статті. Але при цьому, пише автор, Мінекономрозвитку РФ через банки Південної Осетії розраховувалося з ЛНР в повному обсязі.

Резюмуючи, у статті говориться, що в доокупаційний період зарплату теж затримували, але в підсумку виплачували, а її розмір у доларовому перерахунку був набагато вище.

"І відношення до людей були кращим. Сьогодні наша цифра оплати в рублях менше, ніж у гірників в Україні у гривнях. І ту не виплачують,- посилаються в ЗМІ на скарги гірників "ЛНР". — Виходить, у своїх республіках ми стали рабами. Хто нам допоможе і врятує? Владі ЛНР наплювати, Росії теж! Україна...?"

Нагадаємо, у МЗС розповіли, яку роль Зеленський відвів бойовикам "ЛДНР" у врегулюванні ситуації на Донбасі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини