Група ірландських рибалок змусила ВМС Росії покинути узбережжя країни: як їм це вдалося

Тепер рибалки описують ситуацію як «кумедний сон»

Рибальська громада на південному краю Ірландії зітхнула з полегшенням у ці вихідні після того, як російський уряд піддався заклику місцевих рибалок, які заявили, що морські навчання, влаштовані Москвою біля узбережжя Ірландії, можуть поставити під загрозу їхнє життя. Про це повідомляє CNN.

"Я дійсно шокований. Я не думав, що ми старенькі... матимемо вплив на міжнародну дипломатію", - сказав CNN, голова ірландської організації виробників південної та західної риби в Каслтаунбере, невдовзі після того, як з'явилася новина про зміну плану Росією.

Збройні сили Москви планували провести навчання приблизно в 150 милях від узбережжя Ірландії, у винятковій економічній зоні Ірландії, що, за словами ірландських рибалок, є критичним для їхнього існування.

Згідно з повідомленням, опублікованим минулого тижня Міністерством транспорту Ірландії, навчання передбачало "використання морської артилерії та запуск ракет", в якому повідомлялося про "серйозні ризики для безпеки в зоні операції".

Напередодні запланованих навчань, які мали відбутися на початку лютого, жителі Каслтаунбер повідомили CNN, що вони "стурбовані" небезпекою.

Минулого тижня Мерфі зустрівся з послом Росії в Ірландії Юрієм Філатовим, щоб натиснути на справу рибалок. Спочатку вони сказали росіянам, що планують ловити рибу незалежно від військово-морської діяльності.

Філатов спочатку закликав рибалок "утриматися від будь-яких провокаційних дій, які можуть загрожувати всім причетним", за словами речника російського посольства.

Але в суботу ввечері Москва оголосила, що навчання будуть перенесені як "жест доброї волі" після закликів ірландського уряду та рибалок, "з метою не перешкоджати рибальству".

Мерфі сказав, що вважає, що робота його та інших рибалок, які підвищили міжнародну обізнаність з цього питання, допомогла Москві змінити свою думку.

"Ви й не очікували, що російська нація послухає пару рибалок. Хіба це не показує, що проста невелика розмова може змінити речі? Сила слів набагато краща, ніж сила пістолета. Я в захваті", — сказав Мерфі

Як повідомляли раніше "Коментарі", Росія проведе масштабні навчання ВМС із залученням усіх своїх флотів.