Українським біженцям більше не надаватимуть безкоштовне житло: в якій країні нові правила

Минулого тижня Кабміну Ірландії повідомили, що зараз вивчаються політичні важелі для зменшення кількості українців, які перебувають у державному житлі

З березня 2025 року українським біженцям, які прибуватимуть до Ірландії, не надаватимуть житла. Такі пропозиції обробляють високопосадовці уряду країни. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише The Irish Times.

ЗМІ зазначає, влада не приховує, що такими кроками хоче скоротити кількість громадян України, які отримують безкоштовне житло від держави. Насамперед на вихід із безкоштовного житла попросять тих українців, які найдовше живуть у ньому і не поспішають шукати постійне місце роботи, щоб мати можливість самим оплачувати оренду житла.

"Минулого тижня Кабінету Міністрів повідомили, що наразі вивчаються "політичні важелі" для зменшення кількості українців, які перебувають у державному житлі, та стимулювання переїзду до самостійного життя. Перелік можливих заходів, які обговорюються високопосадовцями, також включає припинення надання житла українцям, чий дохід перевищує певний поріг, визначений на основі економічного профілювання", - зазначили у виданні.

Автори матеріалу пишуть, протягом останніх місяців кількість українців, які перебувають у державних притулках, значно зменшилася – до 35 833 осіб, у 2023 році ця цифра становила 58 830 осіб.

Відомо, що біженці з України мають право на тимчасовий захист згідно з директивою, яка дозволяє їм жити та працювати у країнах ЄС. Проте термін дії цієї директиви завершується у березні 2026 року. Тому за останні місяці уряд Ірландії скоротив соціальні виплати та обмежив проживання новоприбулих біженців до 90 днів.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Німеччина хоче заощаджувати: кому з українських біженців уріжуть соцвиплати.