Угорщина кидає українських біженців напризволяще: тисячі залишаються без житла

Тисячі українців без допомоги в Угорщині: уряд скасував фінансування

Всупереч правилам Європейського Союзу, влада Угорщини припинила фінансування притулків для біженців із західної України, залишивши без підтримки близько 3,000 осіб, переважно жінок та дітей.

За новим законом, ухваленим 21 серпня 2024 року, в Угорщині тепер можна отримати державне житло лише тим біженцям, які приїхали з районів України з активними бойовими діями. Це означає, що люди з інших регіонів, включно із Західною Україною, тепер не можуть розраховувати на державну допомогу і залишаються без житла.

Лідія Гал із організації Human Rights Watch каже, що такі дії уряду – це великий крок назад у захисті прав людини. Вона закликає Єврокомісію втрутитися, щоб змусити Угорщину скасувати цей закон та дотримуватися своїх зобов'язань перед іншими країнами ЄС.

“Угорський уряд пробив нове дно із цим жорстоким законом, що викидає на вулиці тисячі людей, які втекли від війни в Україні. Єврокомісія має використовувати всі наявні інструменти, щоб змусити Будапешт скасувати цей закон та виконати свої зобов'язання як члена ЄС”, – заявила Лідія Гал.

Закон суперечить правилам Європейського Союзу, які були встановлені після вторгнення Росії до України у березні 2022 року. Ці правила зобов'язують країни ЄС надавати захист і допомогу всім біженцям з України незалежно від того, з якої частини країни вони приїхали.

Крім того, Угорський комітет Гельсінкі зазначає, що нова політика не відповідає рекомендаціям ООН з прав людини. Правозахисники наполягають на тому, щоб Єврокомісія негайно розпочала дії проти Угорщини за порушення прав людини та підтримала організації, які допомагають біженцям, включаючи місцеву владу, некомерційні організації та ООН.