У поляків змінилась позиція щодо українських біженців

У Польщі вперше кількість поляків, які підтримують біженців з України стала меншою, ніж ті, які проти.

Кількість поляків, які вважають, що їх країна повинна приймати українських біженців сягнула рекордно низького показника - лише кожен другий поляк підтримує біженців з України. Крім того, більшість поляків вважає, що українські чоловіки призовного віку мають повернутись в Україну.

Згідно з опитуванням національного статистичного управління Польщі (CBOS), 53% поляків вважають, що Польща повинна приймати біженців з України. Це найнижчий показник від початку повномасштабного вторгнення. У лютому 2022 року 94% поляків підтримували прийом українських біженців. Крім того, у перший рік війни цей показник не падав нижче 80%.

Чоловіки більш лояльно ставлять до біженців з України – 60% позитивно оцінює їх приїзд, тоді як серед жінок цей показник становить 47%. Дослідження показують, що відкритий супротив до прийому українських біженців у жовтні 2024 року становить 40%, тоді як у березні 2022 року він становив 3%.

У CBOS вважають, що різке зниження підтримку у поляків почалось у 2023 році на фоні "зернової кризи" та блокування кордону польськими фермерами.

Крім того, 67% поляків вважає, що чоловіки призовного віку, які перебувають у Польщі, мають повернутись в Україну. Проти такої позиції – 22% респондентів.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, скільки українських дітей біженців ходить в школи у різних країнах Європи. Виявилось, що в Молдові в школу ходять лише 8% українських дітей, а в Ірландії - 97%.

Також "Коментарі" писали про найпопулярніші країни Європи для українських біженців. Як змінилась ситуація за рік та яка країна стала лідером за кількістю біженців з України.