Що чекає на українців у ЄС після закінчення тимчасового захисту

ЄС обговорює можливість переведення українців із тимчасового захисту на постійне проживання

Європейський союз шукає шляхів, щоб допомогти 4,5 мільйонам українців, які зараз перебувають під тимчасовим захистом. Ці заходи закінчуються у березні 2026 року. Єврокомісар із внутрішніх справ Ілва Йоханссон каже, що ЄС хоче продовжувати підтримувати українців та розглядає можливість дати їм право на постійне проживання.

За останні 18 місяців кількість українців, які отримали тимчасовий захист, зросла на 10 тисяч осіб на тиждень. Дехто вже повернувся до України. Ілва Йоханссон пояснює, що Європа вважає цю війну важливою не лише для України, а й для себе і готова допомагати довгостроково.

Йоханссон уточнила, що хоча директива про тимчасовий захист — це тимчасовий захід, ЄС уже думає про те, як запропонувати українцям постійніші опції проживання. Нині в ЄС активно обговорюють, як зробити тимчасовий статус постійним, особливо для тих, хто хоче залишитися в Європі. Також важливо підтримати тих, хто вирішить повернутися до України та допомогти у її відновленні.

"Ця війна екзистенційна для України, але також – для Європи. І ми будемо поряд з Україною, скільки буде потрібно. Це означає, звичайно, якщо потрібно, – приймати українців. Ми продовжуватимемо це робити. Але також треба сказати, що директива про тимчасову захист є тимчасовим законодавством. Тому нам потрібно розглянути й інші форми дозволу на перебування", - сказала вона.

За словами Йоханссон, усі країни-члени ЄС беруть активну участь в обговоренні, щоб знайти спільне рішення. Вони розглядають можливість, щоб час проживання під тимчасовим захистом міг бути зарахований під час переходу на місце проживання.

Важливо відзначити, що тимчасовий захист допомагає зменшити навантаження на системи притулку в країнах ЄС, забезпечуючи українцям рівні права доступу до роботи, освіти та медичної допомоги, без необхідності щоразу розглядати окремі заяви.