Робота для українців у Чехії: хто і де може влаштуватися

Чехія стала однією з провідних країн ЄС із працевлаштування українських біженців

Чехія вирізняється високим рівнем зайнятості серед українських біженців. Це означає, що багато українців вже знайшли там роботу та можуть платити за житло та інші потреби. У Чехії є багато роботи у таких сферах, як виробництво, послуги, логістика, IT та туризм.

Робота на заводах та фабриках – гарний старт для новачків. Там уже багато українців і не завжди потрібно знати чеську мову. У логістичних центрах та на складах теж багато вакансій, де не потрібне гарне знання чеської мови. Тут часто шукають чоловіків на посаді водіїв, комплектувальників та вантажників.

В IT-сфері роботу можна знайти за фахом, якщо добре знаєш англійську. Багато IT-компаній у Чехії шукають програмістів, системних адміністраторів та інших фахівців. У будівництві та при ремонтних роботах також потрібні як кваліфіковані робітники, так і помічники.

Міжнародні компанії в Чехії, такі як Skoda Auto, Siemens, Amazon та інші часто шукають співробітників, які знають англійську мову. Там можна знайти різні посади від офісної роботи до роботи на виробництві. На автомобільних заводах можна заробити до 1200 євро після вирахування податків, а на складах – до 2000 євро.

Щоб влаштуватися на роботу в Чехії, потрібний статус тимчасового захисту в цій країні, каже Маргарита Нестеренко з компанії EWL. Якщо у тебе є віза чи посвідка на проживання в іншій країні ЄС, це може стати проблемою.

"При виборі вакансій у Чехії слід враховувати, що єдиний спосіб працевлаштування – це наявність статусу тимчасової охорони саме в Чехії. Важливо, щоб не було актуальної візи чи виду на тимчасове проживання в іншій країні ЄС", – пояснила керівник міжнародної рекрутації міграційної платформи EWL Маргарита Нестеренко.

Для тих, хто не знає чеської мови, найкраще розпочати з міжнародних компаній або шукати роботу з дому. Також корисним буде відвідування курсів чеської мови, що покращить шанси знайти роботу. Професійні спільноти та заходи допоможуть завести корисні знайомства та влаштуватися на роботу.