Норвегія почала відмовляти українським біженцям: хто втратив можливість на притулок

Деякі групи українських біженців почали втрачати статус тимчасового захисту в Норвегії.

Норвегія почала відмовляти у наданні тимчасового захисту деяким категоріям українських біженців, особливо тим, хто походить із так званих "безпечних" регіонів України або не проживав на території країни під час повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання NRK.

Міністерка юстиції Норвегії Емілія Енгер Мель оголосила про запровадження жорстких заходів економії щодо українських біженців та інших категорій осіб, які шукають притулку. Вона зазначила, що країна зіткнулася з кризою біженців і тепер уряд зосереджується на наданні допомоги тим, хто найбільше потребує захисту.

З моменту початку війни в Україні до Норвегії прибуло понад 80 тисяч українських біженців. Мель пояснила, що це велике навантаження на країну, тому уряд змушений переглянути підхід до надання тимчасового захисту. Ті, хто не відповідає новим критеріям, ризикують отримати відмову. Зокрема, українці, які мали подвійне громадянство або проживали в іншій країні до початку війни, більше не підпадають під загальне право на тимчасовий захист.

Також уряд Норвегії розширив список регіонів України, які вважаються "безпечними". До нього додали Рівненську, Львівську, Волинську, Тернопільську та Івано-Франківську області. Українцям із цих територій можуть відмовляти у захисті на підставі того, що вони перебувають у відносно безпечній зоні, де бойові дії не є регулярними.

"Це власна оцінка міграційного відомства, але я думаю, що вона правильна в тій ситуації, в якій ми зараз перебуваємо. Україна має фронт у війні, яка є жорстокою і жахливою, але є також частини країни, де воєнні дії відбуваються не так часто", – зазначила Мель.

Попри нові обмеження, уряд Норвегії наголосив, що не здійснює примусових депортацій.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Норвегія роздає грошову допомогу для біженців з України.

Також "Коментарі" писали про заяву з Нідерландів, де планують повертати деякі групи українських біженців додому.