Без права на помилку: українські біженці в ЄС зіткнуться із жорсткими перевірками

Нові правила для українських біженців: тепер поліція суворіше перевірятиме місцезнаходження

Чехія почала суворіше перевіряти, де мешкають українські біженці. Тепер тим, хто не живе за заявленою адресою, можуть скасувати виплати. Про це повідомив міністр внутрішніх справ Чехії Віт Ракушан. За його словами, нові заходи допоможуть боротися із тими, хто зловживає системою тимчасового захисту.

Щоб отримувати гроші від держави, біженці мають жити за адресою, яку вказали під час реєстрації. Якщо під час перевірки з'ясується, що людини там немає, її реєстрацію анулюють, і вона втратить право на фінансову допомогу.

"За законом право на пільги мають лише ті, хто перебуває на нашій території. Якщо вони виїдуть і перевірки поліції це виявлять, ми анулюємо їхнє місце проживання, і вони втратять право на пільги", - пояснив Віт Ракушан.

Міністр наголосив, що біженці можуть вільно відвідувати Україну, але гроші призначені лише для тих, хто реально проживає у Чехії.

"Біженці, безумовно, повинні мати можливість повернутися на батьківщину та відвідати свої сім'ї, ми не можемо їм у цьому відмовити", - сказав чиновник.

З вересня у Чехії змінилися і правила надання житла: тепер біженці можуть жити безкоштовно лише 90 днів, а не 150, як раніше. Також скасовано спеціальні умови для людей, які не можуть працювати, їм тепер доведеться самим шукати житло.

З початку наступного року планується збільшити розміри гуманітарних виплат, особливо для дітей, вагітних жінок, людей похилого віку та людей з обмеженими можливостями. Наприклад, допомога для дітей з інвалідністю збільшиться з 209 до 472 євро на місяць, а для дорослих — з 290 до 466 євро.

Ці зміни, на думку Ракушана, допоможуть краще контролювати витрати та забезпечувати підтримку тим, хто справді потребує і проживає на території Чехії.