Головна Новини Суспільство Війна з Росією Україна дає відсіч РФ 110 днів: чи є привід для оптимізму – що чекати на фронті найближчими тижнями
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна дає відсіч РФ 110 днів: чи є привід для оптимізму – що чекати на фронті найближчими тижнями

Головний висновок за 110 днів війни – ЗСУ зупинили повномасштабний наступ ворога, але Росія позиційно продовжує просування

14 червня 2022, 10:48 comments1381
Поділіться публікацією:

Які основні висновки можна зробити, через 110 днів широкомасштабного російського вторгнення? Чого очікувати в найближчому майбутньому від ситуації на фронті? З такими питаннями видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Україна дає відсіч РФ 110 днів: чи є привід для оптимізму – що чекати на фронті найближчими тижнями

ЗСУ. Фото: Генштаб ЗСУ у Facebook

За 110 днів війни є три головні висновки

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов розмірковує так:

"Перший висновок. Ми зупинили масштабний наступ агресора. Фактично схилили РФ до позиційної війни. Це, мабуть, головне досягнення сьогодні. Тим більше, що ми зробили це за мінімальних постачань військово-технічної допомоги з боку партнерів.

Другий висновок. Ми закрили більшу частину українського неба для російської авіації. Вона працює лише безпосередньо у зоні бойових дій, у глибину України вже не залітає.

Третій висновок. Ми більш-менш забезпечили безпеку акваторії Чорного моря, поставивши нарешті на бойове чергування протикорабельні ракетні комплекси ("Гарпун")".

Олег Жданов прогнозує, що найближчі тижні виявляться тяжкими. Росіяни всіма силами намагатимуться продовжувати наступати в Луганській та Донецькій областях з метою їхнього повного захоплення.

"Основні бойові дії буде зосереджено саме на Донбасі, – каже експерт. – Інші напрямки більш-менш стабілізовані, там триває позиційна війна. Іноді ми контратакуємо, іноді – противник. Найближчою перспективою чекатимемо на зброю від союзників. Щойно воно почне надходити у достатніх обсягах, можна буде говорити про зміну обстановки на фронті".

Жодна з проблем, актуальних з 2014 року, на сьогоднішній день не викреслена

Екс-заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій, колишній голова Луганської військово-цивільної адміністрації, керівник та засновник волонтерської групи "Народний тил" Георгій Тука також зробив три висновки через 110 днів після відкритого вторгнення російського агресора.

"Висновок перший. Дуже небезпечно недооцінювати ворога. Причому, на мій погляд, на цих граблях протанцювали обидві сторони", – зазначає експерт.

За його словами, росіяни, заходячи на територію нашої держави, сподівалися на хліб-сіль від українців, а отримали коктейлі Молотова, "Гради" та запеклий опір у будь-якому вигляді. А ми, на жаль, на першому етапі заполонили інформаційний простір різного роду видосиками із циганами, фермерами, які тирають танки. Чимсь певною мірою знівелювали небезпеку, підступність, масовість російських збройних сил. Що спричинило негативні наслідки для наших захисників.

"На жаль, така тенденція зберігається, – вважає Георгій Тука. – Незважаючи на висновки, які слід зробити за підсумками перших місяців оборони України. І зараз із якимось щенячим захопленням всі один одному розповідають оптимістичні казки про те, що завтра у нас будуть супертанки, а у росіян закінчаться ракети та снаряди. І що скоро ми будемо мало не в Москві. Так не можна. Подібне висвітлення війни призводить до додаткових втрат наших хлопців. Це щодо інформаційного простору".

Другим висновком експерт вважає, що, на жаль, підтримка Заходом України багато в чому залишається на словах.

"Так, ми отримуємо фінанси та озброєння від партнерів, але обсяги та модифікація того ж озброєння не дозволяють нам ефективно захищати територію нашої країни. Тому на тому ж сході ми спостерігаємо повзуче просування банд орків. Хотілося б вірити, що найближчим часом ми отримаємо допомогу у необхідних обсягах. А не умовляння від трьох "голубів світу" (канцлера Німеччини, президента Франції, прем'єра Італії) у стилі "зберегти обличчя Путіну". Консолідований візит до Києва цієї "голуб'ятні" (за деякими даними, може відбутися найближчим часом) може бути спрямований на ламання позиції нашої сторони, щоб спонукати Зеленського погодитись на якісь "компроміси" з агресором (за рахунок територіальних поступок з боку України) ", — Застерігає Георгій Тука.

Третій висновок, який він робить, – відсутність з боку керівництва нашої країни (включно з Мінобороною) якісних кроків щодо постачання ЗСУ.

"Жодна з проблем, актуальних з 2014 року, на сьогоднішній день не викреслена. Немає достатнього забезпечення армії автомобілями, касками, аптечками, навіть формою. Що говорить про вкрай неефективну роботу керівництва держави у цьому напрямі, – вважає експерт. – Незважаючи на те, що вже четвертий місяць точаться небачені бойові дії на території України, яка є також територією Європи".

Читайте на порталі "Коментарі" — в ексклюзивному інтерв'ю нашому виданню експерти розповіли, що зараз відбувається на фронті, що може наблизити закінчення війни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

14 червня 2022, 14:08

Якби ж наші пропагандисти почали створювати щось корисне, а ні Зе-базікати. Однак, що корисного можна створити на старому (1960-х років) обладнанні олігархів? Тоді б просто припинили базікати, бо шкоди більше. Приклади: 1. Щоб якось підняти себе, хоча б в своїх очах, 31 рік розкручували всюди тезу: «Імперія без України – не Імперія». Результат: слабкий, варварський мозок зрозумів це як керівництво до дії. І напав. Подобається? 2. Лякають світ, що після нас Путін далі нападе на …, от світ і боїться дратувати Зло та не дозволяє нам контрнаступ на Москву. У Путіна дійсно хвороблива жага знищіти Україну, але цим все і закінчиться. Конфлікт тільки в середині православ’я. 3. Відосики ЗСУ з російською лайкою через слово. Використовуємо чортівню, навіть школярі та батьки при дітях, а потім дивуємось – чому Чорт прийшов. Звісно, війна не дитячій садочок, а військові не вихователі в ньому. Але ж можна швидко вилаятись на адресу ворога, а потім повернутись до людської мови. А в нас 24/7 російська лайлива мова. Ще й хитрувати навчились, вставляють си#мволи у лайку, ніби – лайки тут нема. Так все життя в Україні, до дрібниць, перетворили на суцільну підробку.


Новини