Головна Новини Суспільство Війна з Росією Рубікон у 100 днів війни: чи достатньо США та ЄС підтримують Київ – чого не вистачає для перемоги
commentss НОВИНИ Всі новини

Рубікон у 100 днів війни: чи достатньо США та ЄС підтримують Київ – чого не вистачає для перемоги

Повномасштабна війна показала, хто справжні друзі України

3 червня 2022, 12:55
Поділіться публікацією:

Сто днів із початку широкомасштабного вторгнення Росії до України. Як оцінюєте дії США та ЄС? Чого від них очікується надалі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Рубікон у 100 днів війни: чи достатньо США та ЄС підтримують Київ – чого не вистачає для перемоги

Військова підтримка України. Фото: з відкритих джерел

Підтримка України плюс санкції проти Росії – це єдина комбінація, яка може бути

Директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова Володимир Дубовик зізнався, що рівень згуртованості партнерів України перевершив його очікування.

"Так, там є деяка палітра підходів, інтересів, і де-не-де вже видно тріщини в цій коаліції. Проте за ці 100 днів була продемонстрована згуртованість", – наголошує експерт.

Він наголошує, що допомога Україні була багатоплановою – від постачання озброєнь до гуманітарної допомоги та підтримки нашої економіки.

"Причому масштаби вражають. Щоправда, масштаби збитків для України від агресії теж є колосальними, – зазначає Володимир Дубовик. – Очевидно, що наші партнери повинні ще довго допомагати нам відновлювати економіку – і вони це начебто розуміють".

Щодо санкцій проти Росії, то вони, на думку експерта, досить серйозні. Хоча, на жаль, поки що не дали результату – припинення агресії.

"Якихось нових радикальних санкцій навряд чи є сенс очікувати. Але у будь-якому разі, підтримка України плюс санкції проти Росії – це єдина комбінація, яка тут може бути", – вважає Володимир Дубовик.

За його словами, найближчим часом очікується продовження постачання все більш серйозних озброєнь.

"З часом, якщо війна затягнеться, можна буде прогнозувати прихід певної "втоми", сумнівів у тому, чи досягає підтримка необхідного впливу, – прогнозує експерт. – Мобілізація як політичних еліт, так і загалу країн-партнерів може знизитися. І є можливість почути ще більше голосів, які штовхають нас до мирних переговорів прямо зараз, у тому числі до прийняття умов, які будуть для нас невигідні. Україна, звичайно, вирішуватиме сама, але допомога партнерів для нас критично важлива. Резюмуючи: на найближчу перспективу ми можемо розраховувати на збереження високого рівня підтримки, але, якщо говорити про більш віддалену – можливе зниження цього рівня".

У колективній душі Заходу борються цінності та інтереси. І на прикладі США, і на прикладі ЄС видно, що це відбувається

Політолог Андрій Окара зазначає, що, починаючи з 2014 року, коли власне розпочалася російсько-українська війна, що вийшла на новий рівень у 2022-му, можна спостерігати, як у колективній душі Заходу борються цінності та інтереси.

"І на прикладі США, і на прикладі ЄС видно, що це відбувається. Десь одне переважує, десь інше. І це – основний драматичний конфлікт. І саме він пояснює ті процеси, які відбуваються зараз між Україною та умовним колективним Заходом", – вважає експерт.

За його словами, починаючи з 26 квітня, коли на базі Рамштайну міністри оборони країн НАТО та союзників створили новий формат для підтримки України, ми бачимо постійне коливання "генеральної лінії партії". А також те, що таких партій – дві.

"Є позиції США, Польщі, Великої Британії, країн Балтії. Що Україна має перемогти. І саме такий консенсус був озвучений тоді в Рамштайні, його так чи інакше підтримали під час другої онлайн зустрічі, – наголошує Андрій Окара. – Але певного моменту з'явилася і позиція окремих представників Європи. Особливо, коли йшлося про безпосередню передачу Україні серйозного озброєння. Раптом з'явилася альтернативна позиція (Італія, Франція, Німеччина, Угорщина). У стилі – Україна не має програти, але треба розуміти і Росію, ми не уявляємо собі світу, в якому не буде колишньої РФ".

Відповідно, продовжує політолог, зараз основна політична динаміка розвивається між двома цими позиціями, поглядами. Причому умовні миротворці хочуть заморозити цей конфлікт, підштовхуючи Україну до умовного Мінська-3.

Андрій Окара бачить чотири причини, чому така позиція у тих, хто хоче брати до уваги російські інтереси.

1. Можливий підкуп європейських політиків.

2. Можливі компромати на них.

3. Реальний страх ядерної війни.

4. Країни-"миротворці" не готові до зміни зміни світопорядку, де їхня роль буде значно нижчою, ніж зараз.

"Та, яка з партій, зі сторін переможе – багато в чому визначатиме і те, як розвиватимуться події на фронті російсько-української війни", – прогнозує політолог.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у США розповіли, чому на півдні України немає анексії, ні "референдуму".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини