Головна Новини Суспільство Війна з Росією Мир по-італійськи: чим закінчиться заморожування конфлікту – до чого ЄС починає підштовхувати Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

Мир по-італійськи: чим закінчиться заморожування конфлікту – до чого ЄС починає підштовхувати Україну

Італійський уряд розробив "план миру в чотири етапи", щоб зупинити повномасштабну війну, але не закінчити її

23 травня 2022, 19:12 comments1203
Поділіться публікацією:

Україна вивчає пропозиції Італії щодо припинення російсько-української війни, заявив нещодавно речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко. У МЗС РФ 23 травня підтвердили, що також отримали італійську пропозицію. Що так і не так із цим планом і йому подібними? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Мир по-італійськи: чим закінчиться заморожування конфлікту – до чого ЄС починає підштовхувати Україну

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Європейцям вигідне своєрідне заморожування конфлікту, що фактично лише відкладе його на майбутнє

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич пояснює:

"Посилення риторики з боку офіційного Києва щодо переговорів з Росією – це радше реакція на спроби країни-агресора працювати зі своїми колишніми (і нинішніми) політиками-партнерами в ЄС з метою виходу на варіант припинення вогню за кремлівською логікою. Щоб Україна втрачала територію, обмежувала суверенітет".

Саме в цьому ракурсі, впевнений експерт, треба розглядати і італійський "мирний план" (за даними видання La Repubblica, там, серед іншого, передбачено позаблоковий статус України, а також якусь двосторонню угоду між Україною та Росією щодо Криму та Донбасу), та заяви Макрона (як зізнався нещодавно президент України Володимир Зеленський, його французький колега пропонував Україні відмовитися від частини своїх територій заради миру з РФ) та зволікання Німеччини з наданням нам важкого озброєння.

"Це не означає, що ті ж самі Макрон або італійський прем'єр Драгі, або німецький канцлер Шольц – проросійські політики. Просто слід розуміти, що війна є дорогою справою не тільки для держав, які безпосередньо воюють. Вона дорого обходиться і тим, хто так чи інакше підтримує той чи інший бік. Для ЄС, безумовно, вигідніше торгувати з Росією, ніж втрачати таку можливість. При цьому інтереси України їх особливо не турбують. Але так Євросоюз є спільнотою демократичних держав, доводиться керуватися саме демократичними принципами, а не реал-політик. І надавати підтримку Україні, запроваджувати санкції проти РФ. Діючи при цьому собі на збиток", – пояснює Ігор Тишкевич.

Оскільки зараз війна перейшла до затяжної фази, а на фронті складається своєрідна ситуація статус-кво, європейці починають підштовхувати Київ до переговорів із Москвою.

"Їм вигідне своєрідне заморожування конфлікту, що фактично лише відкладе його на майбутнє. А тому Україну намагаються "вболтати" на ті чи інші поступки. Але поки що не виходить, – зазначає експерт. – Зеленський недарма згадує Мінські угоди. І "Мінськ-1", який протримався з вересня 2014 року до лютого 2015-го. І "Мінськ-2", який Росія поховала відкритим вторгненням до України у лютому 2022-го. При цьому навіть перший пункт "Мінська" (повне припинення вогню) так і не було виконано. Але країни ЄС все це влаштовувало. Є якісь базові суперечності, є якісь санкції проти Росії, які не особливо заважають із нею торгувати і навіть створювати спільні проекти (як той самий "Північний потік"). І є процес певного дипломатичного хороводу навколо Мінських угод, по суті, мертвих. Такі варіанти для того ж таки ЄС, як би це не цинічно звучало, цілком "зручні". І саме до них Україну зараз підштовхують, щоби розблокувати торгівлю з Росією. А Україна... А що ж Україна? Якщо пощастить, виживе після нових угод. Ну, а якщо не пощастить… Ми почуємо нову порцію занепокоєнь, жалю тощо".

Так, акцентує Ігор Тишкевич, і з'являються всі ці "мирні плани" та інші "пропозиції", частина яких передбачає обмеження суверенітету України, втрату територій, фіксацію нових "ліній розмежування".

"На цьому тлі цілком логічно, що офіційний Київ підвищує ставки і каже, що все своє ми повертатимемо, а переговорів про здачу території – не дочекаєтеся. З погляду держави це – інстинкт самозбереження. Тому що "Мінська-3" Україна як самостійна держава вже не переживе", – резюмує експерт.

Подібні італійському плани малоймовірні та неприйнятні для України

Характеризуючи італійський "мирний план", політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі зазначив, що той сповнений розмитих формулювань і не принесе реального світу в Україну.

"Незрозуміло, до яких кордонів відійдуть війська. Не йдеться про те, щоб РФ повернулася хоча б на позиції на 23 лютого 2022-го, що є прийнятним з погляду Києва та можливим приводом для пошуку компромісів. Виходить, що війська будуть залишені на тих лініях, які будуть мати місце на момент гіпотетичного підписання угоди. Ніде не зазначено виведення російських військ, чого вимагає Україна. Фактично мова про заморожування конфлікту, статус-кво на момент закінчення бойових дій", – пояснює політолог.

Він також нагадує, що Україна пропонувала, починаючи з як мінімум 2016 року запровадити миротворців ООН на непідконтрольні території Донбасу. Але Росія була категорично проти.

"З чого б вона погодилася на введення подібних миротворців для "демілітаризації лінії фронту", як передбачає італійський план? Ще мить. Що означає "спірні території Криму та Донбасу" (як прописано там же)? Міжнародне співтовариство не визнає незаконної анексії. І якщо Україна погоджується з тим, що це є "спірні території", це буде фактичною відмовою від свого суверенітету над ними. Що неприйнятно", – наголошує Максим Ялі.

Щодо можливого вступу України до ЄС (передбачається в італійському плані, де також прописана відмова України від планів на вступ до НАТО) – це поки що лише обіцянки, пряники, впевнений експерт.

"Вступ до ЄС за короткою процедурою навряд чи можливий. Особливо після заяв президента Франції Макрона, що це може затягтися на 15-20 років. Тож ми бачимо нереалістичний план, який має на меті отримати певні піар-дивіденди всередині країни, на міжнародній арені. З плачевним результатом на виході. Особливо, коли всі переконалися, що Росія не дотримується жодних зобов'язань", – зазначає Максим Ялі.

На його думку, Росія може використати подібні угоди, як це було з Мінськими, лише для перепочинку та накопичення сил з метою захоплення нових територій.

"Подібні плани малоймовірні та неприйнятні для України, – упевнений політолог. – Тим більше, що російські офіційні особи роблять заяви про намір анексувати Херсонську область, частину Запорізької. Вже розпочато ходіння там російського рубля. Крім того, не визначено рамки Донбасу – чий він? Після маси військових пресуплень, там скоєних, після знищення близько 20 тисяч мирних громадян Маріуполя (повні дані навряд чи колись вдасться дізнатися), погодиться на те, що ці території будуть втрачені і знаходиться де-факто під окупацією РФ (як це було з ОРДЛО з 2014 року) Україна, безумовно, не може".

Максим Ялі наголошує, що посилення риторики Києва в такій ситуації – абсолютно виправданий крок. Тим більше, що світова спільнота, на відміну від деяких політиків, підтримує Україну, не визнаючи російських претензій на нашу землю.

"Італійська ж влада протягом останніх 8 років планомірно виступала проти антиросійських санкцій. Не вводили жорстких санкцій, всіляко перешкоджали введенню їх іншими країнами. І зараз ми бачимо їхню спробу досягти власних інтересів за рахунок українських. Приймати такі плани – це фактично визнавати неможливість перемоги України у війні з Росією. Перемоги, яка стає все більш реалістичною після ухвалення США закону про ленд-ліз, після збільшення фінансової та військової допомоги нам з боку колективного Заходу. Ніякий наперед програшний "Мінськ-3" на ньому потрібен! Час грає на нас. Незабаром РФ відчує більше болю і від санкцій, і на полі бою, де себе виявить нове озброєння, яке постачає нам союзники. За кілька місяців цієї допомоги вже буде достатньо для контрнаступу та відвойовування своїх територій, як мінімум, у межах на 23 лютого цього року".

Читайте також на порталі "Коментарі" – ворог не відмовився від своїх планів подолати Сіверський Донець, але ЗСУ має своє бачення з цього приводу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини