Головна Новини Суспільство Війна з Росією Битва за Запоріжжя: чому РФ важливо закріпитися на цих рубежах – як треба діяти Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Битва за Запоріжжя: чому РФ важливо закріпитися на цих рубежах – як треба діяти Україні

Росія вже зараз розглядає Запорізьку область як регіон, який окупанти хочуть включити до складу РФ

6 червня 2022, 14:15
Поділіться публікацією:

Наразі увага багатьох звернена на Донбас, де йдуть основні бойові дії. Тим часом майже 60% території Запорізької області тимчасово окупували російські війська, на частини продовжуються бої. Про це голова обласної військової адміністрації Олександр Старух повідомив президента України Володимира Зеленського, який побував у Запоріжжі з робочою поїздкою. Експерти розповіли виданню "Коментарі", як справи на Запорізькому напрямку і чому окупанти так за нього чіпляються.

Битва за Запоріжжя: чому РФ важливо закріпитися на цих рубежах – як треба діяти Україні

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Україні важливо вибити загарбників із цих рубежів, перерізати сухопутний коридор у Крим

Військовий журналіст, який виконує обов'язки на Запорізькому напрямку, військовий експерт Влад Волошин пояснює:

"Більшість Запорізької області окуповано російськими загарбниками. Крім того, в регіоні тривають запеклі бої. Під обстрілами знаходяться наші міста, села. Мирні жителі намагаються виїхати у спокійніші області. Ситуація напружена".

За словами експерта, контролюючи навіть ту південну частину Запорожчини, яку вони захопили, окупанти контролюють і приазовські райони (вихід до моря), а також сухопутний коридор у Крим.

"Крім того, продовжує Влад Волошин, Запорізька область – зручний плацдарм для розгортання військ, що перекидаються з Криму. Вони розвертаються у бойовий порядок саме на півдні Запорізької та Херсонської областей. А потім наступають на Донбас, створюють загрозу всій Лівобережній Україні. Безумовно, Україні важливо вибити загарбників із цих рубежів. Перерізати сухопутний коридор до Криму. Отримати доступ до портів. А також отримати свій плацдарм для звільнення сходу України, а в майбутньому Кримського півострова, анексованого у 2014-му", – резюмує експерт.

Одне із завдань української влади – підтримувати зв'язок з нашими громадянами на тимчасово захоплених територіях та готувати їхнє звільнення

Народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов упевнений: російська армія планує захоплювати стільки української території, скільки вона зможе – з урахуванням потужного опору наших військ, а також швидкості та обсягу західної допомоги.

"Наразі основні ударні сили противника зосереджені у Луганській та Донецькій областях. Однак у тому ж Запоріжжі розташована низка великих промислових підприємств, особливо важливих для нашої економіки після руйнування металургійних комбінатів Маріуполя. Тому місто залишається у прицілі російського командування, – пояснює експерт. – Візит Володимира Зеленського до Запоріжжя важливий і для ознайомлення із ситуацією на місці, і для моральної підтримки захисників та біженців. Місто знаходиться близько до лінії фронту, і такий вчинок буде оцінено у військах".

Запорізька область, наголошує Ігор Попов, може стати одним із напрямків контратак української армії.

"Для Росії важливим є утримання сухопутного коридору в Крим. А на Запоріжжі цей коридор може бути перерізаний, – зазначає експерт. – Поки що РФ намагається закріпитися в окупованій половині області: будує фортифікаційні споруди, роздає російські паспорти та гуманітарні набори, призначає окупаційні адміністрації та відключає українські ЗМІ. Тому одне із завдань української влади – підтримувати зв'язок з нашими громадянами на тимчасово захоплених територіях та готувати їхнє звільнення".

Читайте також на порталі "Коментарі" — окупанти готуються до удару: у Генштабі розповіли, куди росіяни стягли "Іскандери" та "Панцирі".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини