Головна Новини Суспільство Наука та освіта ЗНО-2020 виявилося під загрозою: чому система не готова до роботи в онлайн-режимі
commentss НОВИНИ Всі новини

ЗНО-2020 виявилося під загрозою: чому система не готова до роботи в онлайн-режимі

Пробне Зовнішнє незалежне оцінювання в Україні фактично не відбулося через повільну роботу відповідних сайтів і провальну комунікацію між Міністерством освіти і учасниками процесу. Під питанням і проведення ЗНО. Експерти проаналізували ситуацію для видання «Коментарі»

17 червня 2020, 11:13 comments1872
Поділіться публікацією:

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль запевняє, що поки немає підстав для скасування або перенесення Зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) в 2020 році. Плановий процес, за його словами, стартує 25 червня. Втім, після того, як 15 червня навіть сайти українського та регіональних центрів оцінювання якості освіти не впоралися з навантаженням у тестовому режимі ЗНО, навряд чи можна очікувати, що "все піде за планом" 25-го.

ЗНО-2020 виявилося під загрозою: чому система не готова до роботи в онлайн-режимі

ЗНО-2020 може не відбутися через масову паніку

"Вступний процес – це завжди небезпека спізнитися. Люди поспішають. Величезний наплив зрозумілий. А тут ще й ситуація з коронавірусом наклалася. Тому була накладка. "Освітні" сайти фактично лягли, – зазначає політолог, директор Департаменту внутрішньої політики та комунікації Українського інституту політики Олена Броницька. – Можливо, Міносвіти потрібно було більше часу на підготовку. Хоч у нас начебто досвідчені в IT-технологіях люди прийшли до влади. Діджіталізація і все таке... Але щось знову пішло не так".

За словами Олени Броницької, вся ця ситуація – безумовний стрес як для батьків, так і для дітей. І хтось повинен нести відповідальність.

"Я як директор Департаменту внутрішньої політики та комунікації УІП впевнена: відповідати повинні мої колеги – керівники департаментів комунікації, які не змогли налагодити відповідний діалог. Або ж керівники, які не спустили їм вчасно потрібні ЦУ, – підкреслює експерт. – Але не фахівці, "працівники середньої ланки", на яких зазвичай лягає вся відповідальність. Нагадаю, що людям елементарно не розповіли, що буде певний проміжок часу, щоб завантажити тестовий зошит, бланк відповідей з української мови та літератури, а також занести свої відповіді в сервіс з визначення результатів. Лише після масової паніки і величезної кількості витрачених нервів з'явилася інформація, що все це можна зробити до шостої вечора 19 червня".

Що стосується комунікації, то, на думку Олени Броницької, на цьому напрямку з моменту приходу нового президента, нової влади, яка б з народу і частина народу – суцільні провали.

"З людьми в принципі спілкуватися не хочуть. Або не можуть. А це дуже важливо, особливо в ситуації з коронавірусом, коли суцільні форс-мажори", – резюмує експерт.

Хто несе відповідальність за проведення ЗНО-2020

"Безумовно, це провал міністерства освіти. Причому провал далеко не перший", – вважає народний депутат України IV і V скликань, директор Українського центру соціальної аналітики Євгеній Філіндаш.

Наочним свідченням того, в якому стані знаходиться зараз в Україні освітня сфера, стали, на думку експерта, дистанційні відео-уроки для школярів під час карантину.

"Ті самі, підготовлені грантоедскими організаціями уроки, під час яких "кращі вчителі" повідомляли школярам про білих ведмедів в Антарктиді, Ліванській війні замість Лівонської, одягали каструлі на голови і робили елементарні помилки в математичних прикладах, – нагадує Євген Філіндаш. – Тепер ми бачимо, що міністерство освіти не в змозі організувати нормального проведення пробного ЗНО".

Зате всі роки після Євромайдану освіта, як і інші сфери, безупинно "реформується", підкреслює директор УЦСА.

"Розвал у сфері освіти, давно відданого на відкуп грантоїдам-соросятам, очевидний, – впевнений Євген Філіндаш. – І він буде тривати, якщо з Міносвіти не будуть ґрунтовно вичищені всі "реформаторські" кадри, які наводнили його за останні шість з гаком років. І якщо вони не понесуть персональну відповідальність за всі свої провали. І якщо нав'язані ними "реформи", які добивають нашу освіту, не будуть припинені".

Проблема з проведенням ЗНО з'явилася не в 2020 році

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко вважає, що ЗНО – це і є основна проблема.

"Тому воно нітрохи не зовнішнє, взагалі не незалежне і в принципі не оцінювання (якщо мова йде про знання). Тому... відповідати за що? За те, що чергова "реформа", яка всупереч мантрам про те, що "бідні діти отримають можливість навчатися у престижних ВУЗах", призвела до того, що тупі діти, але з більш-менш хорошою пам'яттю, займають у ВУЗах чужі місця? Так що поганого в тому, що в цьому році ця системі дала збій? Система ЗНО була організована так, щоб бути суцільним системним збоєм", – підкреслює Юрій Гаврилечко.

Відповідати за це, на думку експерта, повинні ті, хто її встановлював, лобіював і підтримував медійно.

"Нинішній же владі вона дісталася у спадок... А паршивому коню, як говорить народна мудрість, в зуби не дивляться! Так що... "маємо те, що маємо", як казав президент Кравчук", – резюмує Юрій Гаврилечко.

Раніше "Коментарі" писали, що ЗНО у червні можуть скасувати через спалах коронавірусу в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини