Головна Новини Суспільство Наука та освіта З ОРДЛО не випускають дітей для вступу в Україні: як реагувати українській стороні
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив З ОРДЛО не випускають дітей для вступу в Україні: як реагувати українській стороні

Експерти розповіли, як має діяти Україна у відповідь на те, що на КПВВ Донбасу не випускають дітей для вступу в українські виші

15 липня 2020, 17:39 comments1429
Поділіться публікацією:

Сьогодні на засіданні уряду прем'єр-міністр Денис Шмигаль "раптом" зауважив, що бойовики не випускають з окупованого Донбасу дітей, які мають намір вступити до українських вищих навчальних закладів. КПВВ фактично заблоковані. Голова Кабміну доручив віце-прем'єру, міністру реінтеграції Олексію Рєзнікову взяти ситуацію "на особистий контроль". Зокрема, підключити Міносвіти, "щоб не зірвався процес і діти могли отримати освіту, вступити в наші навчальні заклади". Що можна зробити в цій ситуації? Чи досить жорстко українська сторона реагує на саботаж окупантами відкриття пунктів пропуску?

З ОРДЛО не випускають дітей для вступу в Україні: як реагувати українській стороні

"Єдине, що може зробити наша влада, це не переслідувати майбутніх абітурієнтів за виїзд через РФ"

Народний депутат України VIII скликання, представник Мережі захисту національних інтересів "АНТС" Наталія Веселова зазначає: "На відміну від України, Росія і підконтрольні їй псевдореспубліки розуміють, що молодь, яка виїжджає для вступу в українські ВНЗ, – це агенти впливу України на непідконтрольні території".

У ситуації, що склалася, підкреслює експерт, залишилася єдина можливість для цих дітей виїхати з ОРДЛО і потрапити в Україну через РФ.

"Але за українськими законами для громадян, які незаконно перетинають російсько-український кордон, передбачена кримінальна відповідальність, – нагадує Наталія Веселова. – Єдине, що може зробити наша влада, це не переслідувати майбутніх абітурієнтів за виїзд через РФ".

Також експерт вважає важливим підняти питання блокування роботи КПВВ на Мінській платформі. І звернутися до світової спільноти із закликом накласти нові санкції на Росію – за утримання в заручниках українських дітей окупації. Адже в подальшому, підкреслює Наталія Веселова, ці студенти будуть змушені ховатися від призову або в російську армію, або в незаконні військові формування "лднр".

"Хотілося би більш жорсткої реакції з боку української влади"

Справа не в тому, кому і що доручили, а в тому, як виконати повноцінне розблокування роботи КПВВ в реальності, відзначає політичний експерт Світлана Кушнір.

"Якщо розблокують КПВВ тільки для категорії "абітурієнти", то іншим як бути? До того ж, з випускниками, хоч і вже дорослими, в кожному випадку повинно бути супроводження, – підкреслює Світлана Кушнір. – Ідея хороша, але без участі з тієї сторони, схоже, її не реалізувати. І про це треба домовлятися у Тристоронній контактній групі (ТКГ)".

За словами політексперта, хотілося би більш жорсткої реакції з боку української влади.

"Потрібно, щоб Рєзніков звернувся до наших міжнародних партнерів – і ще раз ткнув їх носом, як наших українських громадян не пускають окупанти на нашу ж територію (скажімо так, материкову). До того ж це діти, наше майбутнє, яке хоче вчитися в Україні... У цій частині заклику до міжнародного співтовариства ми повинні бути швидшими. Крім всього іншого, є спостережна місія ОБСЄ, Червоний Хрест, які як посередники могли б допомогти українським громадянам перетинати КПВВ. Але відповідні кроки потрібно робити якомога швидше".

"Проблема починається після нульового блокпоста, бо там правила встановлюють невизнані республіки"

Зробити в цій ситуації з української сторони можна лише трохи, вважає юрист-аналітик ГО "Донбас" СОС Михайло Фоменко.

"З юридичної сторони для абітурієнтів вже встановлена спрощена процедура в'їзду – без самоізоляції і обсервації, – нагадує він. – Також функціонують українські КПВВ. Проблема починається після нульового блокпоста, бо там правила встановлюють невизнані республіки. Вплинути на них прямо можливості немає".

Можливий формат станом на сьогодні – це обговорення на рівні ТКГ і звернення до міжнародних партнерів, а також публічний заклик врегулювати це питання до так званої влади по ту сторону лінії розмежування, вважає експерт. Однак наскільки їм це буде цікаво – велике питання.

"З кроків, які могла б зробити влада – звільнення від адміністративної відповідальності за незаконне перетинання межі громадян, які змушені виїжджати з непідконтрольних територій через Російську Федерацію – у тому числі й для вступу в українські ВНЗ, – каже Михайло Фоменко. – Ми фіксуємо досить багато звернень, пов'язаних з таким виїздом. Для великої кількості людей це стало єдиною можливістю повернутися на підконтрольну територію, враховуючи ситуацію на КПВВ".

На сьогоднішній момент, пояснює представник "Донбас СОС", транспортне сполучення між невизнаними республіками і Російською Федерацією існує. І люди мають можливість скористатися ним. За такої ситуації було б справедливим не карати їх за це.

Нагадаємо, абітурієнтам з окупованих районів ЗНО в цьому році не знадобиться: як будуть вступати в університети.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини