Головна Новини Суспільство Наука та освіта Всі кольори веселки: у Швейцарії створили незвичайний шоколад
commentss НОВИНИ Всі новини

Всі кольори веселки: у Швейцарії створили незвичайний шоколад

На поверхню шоколаду нанесли мікроскопічний візерунок

12 липня 2020, 14:50 comments1339
Поділіться публікацією:

Шоколад — улюблені ласощі, як дорослих, так і дітей. Щоб здивувати і привернути увагу покупців, виробники солодощів часто експериментують зі смаком, формою і начинками. Але особливим креативом відзначилися швейцарські вчені — вони створили райдужний шоколад, без використання яких-небудь добавок. Про це повідомляється в прес-релізі Швейцарської вищої технічної школи Цюріха (ETH Zurich).

Всі кольори веселки: у Швейцарії створили незвичайний шоколад

Традиційні методи фарбування шоколаду існують вже давно. Але дослідники ETH змогли створити ефект веселки без штучних барвників. Яскраві відтінки виникають через особливості мікроскопічної структури матеріалу, яка створює ефект іризації (виникнення райдужного відливу на поверхні виробу за рахунок заломлення світла в масиві матеріалу, — прим. авт.)

Таке "структурне" забарвлення досить часто зустрічається в природі і надає колір, наприклад, пір'ям птахів, панцирям жуків або внутрішній поверхні раковин.

Розробники райдужного шоколаду відзначають, що спочатку вони хотіли досягти такого ефекту за допомогою покриття продукту забарвлюючим шаром з нетоксичних матеріалів — золота або оксиду титану. І цей експеримент вдався, адже вони отримали набір незвичайних відтінків. Однак, такий метод виявився досить складним, непрактичним і економічно не вигідним.

Тоді студентка матеріалознавства Аніта Цинг використала структурне забарвлення і на шоколаді з'явився яскравий блиск. Після цього, вчені Пер Магнус Крістіансен і Джером Вердер, варіюючи деякі етапи приготування шоколаду, змогли добитися потрібного ефекту за рахунок нанесення на поверхню мікроскопічного малюнка, який особливим чином відбиває і заломлюює світло. Інтерферируючі один з одним, ці хвилі і надали йому переливаючі райдужні відтінки — без будь-яких добавок, змін смаку і текстури продукту.

Всі кольори веселки: у Швейцарії створили незвичайний шоколад - фото 2

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що швейцарці почнуть друкувати шоколад на 3D-принтері.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини