Головна Новини Суспільство Наука та освіта Він такий маленький: вчені вперше з'ясували, як виглядав мозок динозавра
commentss НОВИНИ Всі новини

Він такий маленький: вчені вперше з'ясували, як виглядав мозок динозавра

Вчені дізналися, як виглядав мозок динозавра, який жив у тріасовий період

5 листопада 2020, 13:30
Поділіться публікацією:

Відповідно до недавнього дослідження, бразильські дослідники реконструювали перший повний мозок одного з найстаріших динозаврів в світі.

Він такий маленький: вчені вперше з'ясували, як виглядав мозок динозавра

Як виглядав мозок динозавра

Мозок належить Buriolestes schultzi — хижому динозавру, який ходив по землі в тріасовий період, понад 230 мільйонів років тому. При вазі всього 1,5 грама він відносно невеликий за розміром, але має велике значення в області палеонтології.

"Наші знання про анатомію перших динозаврів (пізній тріас, 235-205 млн років тому) різко розширилися за останні роки. Однак деякі структури, такі як нейрокраніум, залишаються маловивченими... Дане дослідження допомагає заповнити цю прогалину", — пишуть дослідники з Федерального університету Санта-Марія та Університету Сан-Паулу.

Велика частина причин, за якими вченим не вдавалося реконструювати мозок динозаврів раніше, полягає в тому, що рідко можна знайти череп з повними "мозковими оболонками" або захисною кісткою, яка колись оточувала мозок.

Удача посміхнулася Родріго Темпому Мюллеру, палеонтологові з Федерального університету Санта-Марія (UFSM) і співавтору дослідження. Відповідно до прес-релізу УФСМ, у 2015 році Мюллер розкопав скелет Buriolestes schultzi віком 233 мільйони років — він був у відмінному стані, і вся черепна коробка збереглася.

Оскільки м'які тканини (наприклад, мозок) рідко зберігаються протягом тривалого періоду часу, дослідники реконструювали орган, досліджуючи порожнини черепа в мозковій оболонці за допомогою методу, званого томографією.

Дослідники виявили, що мозок Buriolestes schultzi за формою нагадував мозок сучасних крокодилів. Добре розвинені структури мозочка також свідчили про високе уміння вистежувати здобич.

Як повідомляло видання "Коментарі", вчені попереджають про виверження вулкана в центрі Європи.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини