Головна Новини Суспільство Наука та освіта Вчені назвали небезпечний наслідок безсоння
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені назвали небезпечний наслідок безсоння

Психологічне здоров'я людини починає страждати, якщо на сон вона витрачає менш як шість годин на добу

30 вересня 2020, 11:18
Поділіться публікацією:

Безсоння і регулярний недосип можуть спровокувати когнітивні порушення. Зокрема, йдеться про зниження працездатності та погіршення пам'яті. Про це свідчать дані дослідження Медичного коледжу Університету в Пенсільванії, які опублікували в журналі Sleep.

Вчені назвали небезпечний наслідок безсоння

Безсоння. Фото: persomed.com.ua

Щоб зрозуміти, як саме безсоння може спровокувати когнітивні порушення і навіть деменцію, вчені провели експеримент з 1741 піддослідним. Всіх їх запросили провести ніч в лабораторії. Але поспати нормально дали тільки частини з них. Решті дозволили відпочити протягом шести годин. Весь інший час піддослідним заважали заснути світло, шум, або ж некомфортна температура в приміщенні.

Добровольці, які й раніше страждали від безсоння та недосипання, не змогли впоратися з когнітивними тестами. Їхні результати були у два рази гіршими, ніж в інших учасників експерименту.

"Ці дослідження показали нам, що навіть люди середнього віку можуть через безсоння стати жертвами раннього розвитку деменції, простіше кажучи — слабоумства", — розповів доцент психіатрії Хуліо Фернандес-Мендос, який входив до складу групи вчених-експериментаторів.

Крім того, як з'ясували вчені раніше, люди, які сплять менш як 6 годин на добу, частіше страждають від гіпертонії, діабету, інсульту і депресії.

До слова, безсоння вважається небезпечним симптомом, якщо людина страждає від нього, принаймні, три рази на тиждень протягом останніх трьох місяців. В такому випадку краще відразу ж звертатися до лікаря.

За словами Фернандеса-Мендоса, близько 10% дорослого населення планети страждає на хронічне безсоння.

Раніше "Коментарі" розповідали про те, як пов'язані безсоння і зайва вага.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини