Головна Новини Суспільство Наука та освіта Епохальний момент: світу показали, як збирають термоядерний реактор ITER (відео)
commentss НОВИНИ Всі новини

Епохальний момент: світу показали, як збирають термоядерний реактор ITER (відео)

У Франції стартував проект, який можна порівняти зі створенням Міжнародної космічної станції і Великого адронного коллайдера

29 липня 2020, 15:05 comments1034
Поділіться публікацією:








Епохальний момент: світу показали, як збирають термоядерний реактор ITER (відео)

У Франції почали збірку міжнародного експериментального термоядерного реактора (ITER) — найбільшого дослідного технопроекта в історії. На нього вже витрачено понад $25 млрд, а завершення будівництва комплексу і його тестовий запуск очікується не раніше 2025 року. Про це пише “Ліга. Новини".

Реактор зі всієї допоміжною інфраструктурою, який повинен буде підтвердити можливість керованого термоядерного синтезу на промисловій потужності, будують в дослідницькому центрі Cadarache в комуні Сен-Поль-ле-Дюранс. Найбільші компоненти токамака вже на місці.

Масштаб проекту можна порівняти з найбільшими в історії людства – створенням і підтримкою працездатності Міжнародної космічної станції і Великого адронного коллайдера.

Зазначимо, що ITER — закладений у 2005 році проект міжнародного (ЄС, Японія, Індія, Корея, США, КНР, РФ та інші) експериментального термоядерного реактора на основі встановлення токамак для демонстрації можливості комерційного використання термоядерного реактора, що сьогодні поки недосяжно. Проектна потужність ITER — близько 500 МВт тепла і близько 200 МВт електрики. Будується з 2007-го на 180 га території в 60 км від Марселя. Такий тип реактора набагато безпечніший ядерного.

Раніше ми повідомляли, що американські інженери створили камеру для комах.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини