Головна Новини Суспільство Наука та освіта Чоловіки і жінки шукають схожі обличчя: вчені розповіли, як створюються шлюби
commentss НОВИНИ Всі новини

Чоловіки і жінки шукають схожі обличчя: вчені розповіли, як створюються шлюби

Вчені зіставили понад 500 фото подружжя

12 жовтня 2020, 17:54 comments1152
Поділіться публікацією:

Існує думка, що люди, які довгий час живуть в одному шлюбі, стають зовні схожими один на одного. Дана гіпотеза з'явилася в 80-х роках минулого століття, і досі не було ані підтверджена, ані спростована. Про це пише The Guardian.

Чоловіки і жінки шукають схожі обличчя: вчені розповіли, як створюються шлюби

Фото: Grant Pollard/Invision/AP

Вивчити дане питання з наукової точки зору вирішили вчені Стенфордського університету. В експерименті вони проаналізували декілька тисяч фотографій подружжя, використовуючи спеціальні технології для цього.

"Це те, у що вірять люди, і нам це було цікаво. Наша первинна мета полягала в тому, що, якщо зовнішність людей з часом стає схожою, то ми хотіли з'ясувати, в яких саме рисах", — сказав Пін Пін Ті-Макорн , аспірант Стенфордського університету.

Жінка разом зі своїми колегами зіставили понад 500 фото подружжя. Отже, щоб з'ясувати, чи придбали особи партнерів якусь схожість, дослідники показали добровольцям фотографію "цільової" людини в супроводі шести інших осіб, одна з яких була партнером "цільового фото", а інші п'ять осіб були обрані випадковим чином. Потім вони просили опитуваного вказати на схожість особи людини з "цільового" фото з будь-яким одним з шести представлених. Потім ту ж задачу виконувала передова програма розпізнавання облич.

Вчені прийшли до висновку, що партнери не стають схожими з часом, але, (а) проте, вони мають набагато більше спільного між собою ніж випадкові пари.

Так, результати досвіду демонструють, що такі зіркові пари, як Бенедикт Камбербетч і Софі Хантер, Жизель Бюндхен і Том Бреді, з часом не стануть більш схожими, але спочатку вони мали зовнішні подібності.

В той самий час, покійний психолог Роберт Зайонц з Мічиганського університету провів подібний досвід в 1987 році. Тоді добровольці оцінили кілька дюжин зображень подружніх партнерів. Виходячи з результатів, вчений дійшов висновку, що, чим довше тривав шлюб, тим більше схожою ставала зовнішність партнерів. І чим щасливіша був цей шлюб, тим ефект був помітніше.

Також Стенфордські вчені вважають, що на появу схожості в зовнішності може грати роль, наприклад, дієта, спосіб життя, спільні захоплення і спілкування.

Тож Ті-Макорн і її команда зробили висновок, що люди підбирають партнерів, виходячи із загальних інтересів, життєвих цінностей і захоплення, а також по схожості зовнішності. Причому роблять це несвідомо.

Раніше "Коментарі" писали про ознаки депресії у підлітків.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини