Головна Новини Суспільство медицина В Україні набирає обертів "аптечний" алкоголізм - медики б'ють на сполох
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні набирає обертів "аптечний" алкоголізм - медики б'ють на сполох

Замість найдешевшої горілки любителі випити купують медичні препарати, не замислюючись про наслідки

6 листопада 2020, 17:08
Поділіться публікацією:

Сплеск зростання алкоголізму в Україні став наслідком карантину, введеного для боротьби з поширення коронавирусной інфекції. Такої думки дійшли фахівці одного з реабілітаційних центрів столиці.

В Україні набирає обертів "аптечний" алкоголізм - медики б'ють на сполох

За словами медиків, частою альтернативою міцним напоям для любителів випити стають спиртовмісні аптечні настоянки, такі як настоянка глоду або елеутерококу. І не дивно — адже пляшка об'ємом в 100 мл такого "напою" міцністю 70 градусів коштує не більше 10-15 гривень та й доступний він у будь-який цілодобовій аптеці. Дешевизна таких препаратів обумовлена тим, що для їх виробництва використовується пільговий спирт, який відпускається виробникам за нульовою ставкою акцизу. Ось і виходить, що купивши півлітра настоянок замість пляшки дешевої горілки, можна заощадити в середньому 25 гривень — вартість алкогольного акцизу.

Але вживаючи такі "напої" кожен день, любителі випити рідко замислюються про наслідки, які можуть викликати настоянки лікарських рослин. Своєю чергою, медики б'ють на сполох: все частіше в стаціонари потрапляють пацієнти, які намагаються зняти наслідки недавніх "литок" такими медичними препаратами як корвалол, а також настоянки глоду, собачої кропиви, півонії тощо.

Лікарі стверджують, що після вживання таких препаратів настає гіперсильна інтоксикація організму, яка супроводжується епілептичними нападами, а також алкогольним делірієм, який в народі називається "білою гарячкою". Зняти наслідки такого отруєння складно і дорого, тому що потрібно багато медикаментів.

В кінці минулого місяця нардеп від партії "Голос" Ольга Стефанишина заявляла про те, що, щоб припинити безконтрольний продаж таких лікарських препаратів, Міністерство охорони здоров'я повинно тимчасово зупинити квоти на безакцизний продаж етилового спирту виробникам настоянок. За словами нардепа, такий законопроект був підготовлений ще минулого року.

"Але чинному керівництву МОЗ такі нововведення чомусь нецікаві. Чому нинішній міністр охорони здоров'я Максим Степанов зволікає з подачею цих змін вже майже сім місяців перебування на посаді — велике питання. Адже проект постанови й всі необхідні цифри давно лежать на його столі", — говорить Стефанишина.

Раніше "Коментарі" писали про те, що СБУ викрила схему збуту контрафактної алкогольної продукції на мільйони гривень.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини